Studiu: România, cea mai instabilă țară în materie de guvernare. Durata medie a mandatului unui ministru – 1 an

Studiu: România, cea mai instabilă țară în materie de guvernare. Durata medie a mandatului unui ministru - 1 an

Centrului pentru Promovarea Participării și Democrației a făcut un studiu prin care analizează stabilitatea la guvernare a 9 țări europene.

Studiul a arătat că România este cea mai instabilă țară din punct de vedere al guvenării, țara noastră având o medie de mandat pentru miniștri de doar 1 an. În comparație cu Germania, România a schimbat în ultimii 27 de ani de trei ori mai mulți miniștri.

Ministerele campioane la schimbat de miniștri sunt două vitale pentru fiecare guvern. Sănătatea și Transporturilor au avut 25 de miniștri din 1990 până în prezent, urmate în de aproape de Educație cu 24, conform stirileprotv.ro.

La Ministerul Educației s-a stabilit și un record pentru România. Acesta a fost condus într-un an, 2012, de nu mai puțin de 6 miniștri. Daniel Funeriu, Cătălin Baba, Ioan Mang, Ecaterina Andronescu, Remus Pricopie și Liviu Pop s-au perindat în acel an la conducerea instituției. Dintre aceștia, Ioan Mang a reușit și performanța de a sta doar 7 zile.

Aceste schimbări dese afectează România atât în plan intern cât și în cel extern, pentru că instabilitatea face țări care vor să încheie parteneriate cu România să fie reticiente.

Experții în guvernare afirmă că o problemă importantă nu vine doar din faptul că se produc multe schimbări ci și de lipsa de pregătire a unora din cei numiți, mulți aflând de la partid cu puțin timp înainte că vor fi numiți și în același timp partidul mutându-i de la un minister la altul fără a putea să se familiarizeze cu instituția pe care vor conduce.

“Într-o primă fază se lasă pe mâna ministerului. Deci, ajunge ca ministerul să conduca înaintea ministrului. Chiar daca vrei să aduci o schimbare, daca tu nu te implici și conduci acea schimbare, schimbarea nu se va întâmpla”, explică Cristian Diaconescu.

Din 1990 și până în prezent România a avut 20 de premier, aici sunt incluși și cei care au condus interimar. Dintre aceștia doar 3 au reușit să stea un mandat complet de 4 ani: Nicolae Văcăroiu (1992-1996), Adrian Năstase (2000-2004) și Călin Popescu Tăriceanu (2004-2008).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)