Oslo este cel mai scump oraș din lume, depășind Zurich și Tokyo, dar cetățenii centrului financiar elvețian beneficiază de cea mai mare putere de cumpărare, se arată într-un studiu citat de Reuters.
Studiul a analizat 72 de orașe și a fost efectuat de banca elvețiană UBS, care a descoperit că Zurich are cel mai mare salariu mediu pe economie și cea mai mare putere de cumpărare. În cadrul cercetării au fost examinate prețurile a 122 de bunuri și servicii, ajustate în funcție de fluctuația valutară. Indicele costurilor traiului a fost calculat în urma împărţirii preţului bunurilor la salariul net obținut într-o oră, în 15 sectoare.
”În Tokyo sunt necesare nouă minute de muncă pentru a câștiga suficienți bani de un Big Mac, în timp ce în Nairobi sunt necesare 84 de minute”, se arată în studiu.
Rezidenții din Zurich trebuie să muncească 13 minute pentru un hamburger, dar restul bunurilor unt mai ieftine decât în Tokyo, ceea ce așează orașul elvețian în fruntea clasamentului privind puterea de cumpărare.
”Cei care muncesc în Zurich pot cumpăra un iPhone după 22 de ore de muncă, iar în Manila timpul necesar este de 20 de ori mai mare”, arată UBS.
În Istanbul sunt necesare 42 de minute pentru a obține un Big Mac, iar în Shanghai, 29 de minute, în timp ce în New York și Hong Kong, sunt suficiente 10 minute.
Ele mai ieftine locuri în care se poate locui sunt cele din Delhi și Mumbai. New York este al șaselea cel mai scump oraș, Moscova ocupă locul 40, iar Shanghai, poziția 49.
Cel mai scurt program de muncă este, conform studiului, în Paris, Lyon și Copenhaga. Cei care trăiesc în Asia, Africa, Orientul Mijlociu și America de Sud muncesc cel mai mult – peste 2.000 de ore pe an, se mai arată în studiu.