Proiectul noii legi a educației se află în dezbatere publică, deși legea în vigoare la acest moment este veche de doar trei ani. Referitor la acest proiect, Cătălin Striblea face o serie de observații pe blogul personal.
El susține că majoritatea părinților cu care a vorbit sunt mulțumiți de funcționarea clasei pregătitoare în școli, lucru menținut în acest proiect. Totuși, atrage el atenția, Parlamentul este plin de surprize, așa că nu există nicio siguranță că lucrurile vor rămâne astfel până la finele dezbaterii. ”Dacă ne-am întoarce înapoi, ar fi doar un moft ca să i se dea peste nas lui Funeriu”, a mai precizat Striblea.
Proiectul noii legi a educației mai prevede organizarea unui examen de admitere în liceele bune, acolo unde sunt mai mulți candidați decât locuri. Modificarea se face, potrivit Ministrului, la presiunea directorilor, care vor și ei să aibă un cuvânt de spus. Introducerea acestei prevederi, consideră Striblea, este ”o recunoaștere voalată că sistemul care se baza pe mediile din școală generală este lovit de meditații și de șpăgi uriașe. Și, dacă aș fi răutăcios, aș spune că la licee se beneficia prea puțin. Dar vreau să cred într-adevăr că e vorba de competențe și competiție. Și, da, au dreptul să spună ceva despre copiii care vor ajunge în liceele lor”.
Ministrul nu vrea să suprapună admiterea peste Evaluarea Națională, dar jurnalistul crede că acesta nu prea va avea de ales, ”poate doar în situația în care se va da un examen național de admitere, ca pe vremea noastră. În mod natural, copiii buni se vor duce la liceele bune. Tot ce trebuie făcut este să împiedici corupția”.
Treapta a doua la finalul clasei a X-a nu este exclusă, iar Striblea susține că nu înțelege utilitatea ei și că, probabil, tema a fost pusă doar pentru a distrage atenția.
O altă prevedere a proiectului pentru noua lege a educației se referă la angajările profesorilor, care vor fi făcute direct de licee. ”Se mută pilele de la inspectorat la licee. Nu o să vedem mari schimbări în primii ani, dar va fi ilustrarea perfectă a zicerii că ”omul sfințește locul”. Dacă directorul va fi un profesionist, atunci alții vor veni lângă el. Dacă e pus pe căpătuială, într-un mandat o să ducă școala de râpă”.
În plus, faptul că ONG-uri pot organiza cursuri post-liceale, așa cum se prevede în proiect, înseamnă că se va deschide o nouă mașinărie de făcut bani. ”Chiar aș vrea să știu cine sunt băieții care au strecurat în lege povestea asta și la cât se întinde piața asta”, a mai scris Striblea.
În finalul articolului, jurnalistul afirmă că, în Parlament, se va ajunge la modificări majore, iar acest moment ne va arăta cine este și ce propune Iohannis, mai ales că el provine din acest sistem și ar trebui să aibă opinii solide. Striblea se așteaptă ca Iohannis să ofere ghidajul necesar în toată această poveste pentru că știe ce vor profesorii și părinții și ce le trebuie elevilor. ”E chiar șansa de care are nevoie după lunile șovăielnice ale începutului. Deci, e bună treapta a doua, domnule Președinte?, încheie Striblea.