Streinu Cercel, despre noua tulpină de coronavirus: Nu este o mutaţie majoră

Publicat: 03 01. 2021, 17:58
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Streinu Cercel, șeful Institutului ”Matei Balș” din Capitală,a vorbit duminică despre suspiciunea unei noi tulpini a coronavirsului pe terioriul României. ”Mutaţia nu este atât de importantă, nu este o mutaţie majoră, astfel încât să necesite un nou vaccin”, a spus medicul.

”Monitorizăm circulaţia tulpinei virale”

„Vorbim de o tulpină care este diferită de cea care este în circulaţie în momentul de faţă. În această săptămână vor veni o serie de teste suplimentare, în aşa fel încât să lămurim care este legătura poteniţială cu tulpina din Marea Britanie, sau o altă nouă formă de virus circulat.

Simptomatologia este comună, numai că, noi la nivelul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, am pus la bătaie un plan de acţiune prin care să monitorizăm circulaţia tulpinei virale şi să vedem când apar diferenţe în structura lor.

Din păcate, a fost o astfel de diferenţă în cursul săptămânii trecute, o diferenţă pe care o contabilizăm, fiind vorba de diferenţă care implică proteina spike, ceacare este folosită şi la dezvoltarea vaccinurilor.

Noi facem o serie de teste extinse, tocmai, pentru a vedea astfel de lucruri (…) Pe măsură ce evoluăm cu diagnosticul, poate să fie nevoie să dezvoltăm aria de diagnostic, în aşa fel încât să trebuiască să facem alte tipuri de analize mai amănunţite.”, a declaratpreşedintele Comisiei de Sănătate din Senat.

În ceea ce privește persoanele care sosesc în țară venind din Regatul Unit al Marii Britanii, unde s-a descoperit noua tulpină a coronavirusului, specialistul a făcut următoarele afirmații:

”Este important ca persoanele care vin din Marea Britanie să fie atent monitorizate, pentru că, în momentul de faţă, toate spitalele de boli infecţioase sunt pline, aşa că trebuie să fim foarte atenţi cum facem managementul acestei situaţii.

Colegii de la minister şi inclusiv colegii de lnstitutul Naţional de Sănătate Publică au astfel de informaţii şi ca atare vor încerca să dezvolte noi politici în acest management al pandemiei.

Nu este cazul în momentul de faţă să vorbim despre nevoia unui nou vaccin, pentru că vaccinul actual este un vaccin acoperitor. Mutaţia nu este atât de importantă, nu este o mutaţie majoră, astfel încât să necesite un nou vaccin”, a mai spus Adrian Streinu-Cercel, într-o intervenție la un post de televiziune.

Afectează sau nu noua tulpinăeficacitatea vaccinului?

Nu există dovezi clare cănoua variantă a coronavirusului, care a fost detectată în sud-estul Angliei, se transmite mai ușor sau provoacă simptome mai grave care ar face inutil vaccinul, potrivitBBC News.

Cu toate acestea, există două motive pentru care oamenii de știință urmăresc cu atenție noua varianteă decoronaviruscare provoacăCovid-19. În primul rând, pentru că mai multe cazuri au fost semnalate în zonele cele mai afectate.Este un semnal de avertizare, care, însă, poate fi interpretat în două moduri. Unul dintre ele – virusul ar fi suferit mutații pentru a se răspândi mai ușor și a provoca mai multe infecții.

Noua variantă, pe care cercetătorii britanici au numit-o “VUI – 202012/01”, include o mutaţie în regiunea genomului viral care codifică proteina cu ţepi. În teorie, aceasta ar putea avea ca rezultat răspândirea mai uşoară între oameni a Covid-19.

Experții care urmăresc genetica virusului au anunțat că mutaţiile includ schimbări ale proteinei cu ”ţepi” pe care noulcoronavirusul de tip SARS-CoV-2 o foloseşte pentru a contamina celulele umane. Nu este însă clar dacă aceste mutaţii conduc sau nu la mai multe infecţii.

Mai mult decât atât, specialiștii susțin că este foarte puțin probabil ca această mutație să nu răspundă la un vaccin.