Stolojan, după ce Guvernul și-a dat singur derogare de la obligația de a lua măsuri pentru reducerea deficitului: „Nu avea altă opțiune”. Explicațiile fostului lider PNL (VIDEO)
Guvernul PSD-PNL a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care și-a dat singur derogare de la obligația legală de a lua măsuri pentru scăderea deficitului bugetar.
OUG arată că „prevederile art. 25 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu se aplică în anul 2024”.
Însă fostul lider PNL Theodor Stolojan consideră că măsura are sens, dat fiind că Guvernul negociază acum cu Comisia Europeană un plan pe 7 ani pentru reducerea deficitului bugetar.
Stolojan, despre datoria publică și deficitul bugetar
„Guvernul nu avea altă opțiune din momentul în care negociază cu Comisia Europeană acel plan de reducere a deficitului întins pe o perioadă de 7 ani, din 2025 până în 2031. Dacă Comisia acceptă această propunere a Guvernului, sigur că Guvernul trebuia să abroge sau să amâne acea prevedere din Legea responsabilității care solicita ca, în momentul în care ponderea datoriei publice în PIB depășea 50%, să vină cu un peogram de măsuri care ajungeau într-un final până la înghețarea salariilor publice etc.
Dacă această schemă cu Comisia va fi agreată, reducerea deficitului de la circa 7% la sub 3% în 2031, atunci undeva pe acest parcurs vom ajunge cu datoria publică și la 60% din PIB, dar dacă Guvernul își va respecta angajamentele, vom fi în grafic să reducem nu numai deficitul, ci și ponderea datoriei publice în PIB”, a declarat Theodor Stolojan, pentru B1 TV.
Ministerul Finanțelor recunoaște „un derapaj major” de la ținta de deficit bugetar
Guvernul s-a scutit singur de obligația legală de a lua măsuri pentru scăderea deficitului bugetar, deși chiar Ministerul Finanțelor arată în Raportul privind situaţia economică şi bugetară pe primul semestru că România a înregistrat „un derapaj major” de la ținta de deficit și că e nevoie urgentă de reducerea cheltuielilor statului.
„În cazul cheltuielilor bugetare se recomandă o reducere a ritmului accelerat înregistrat în prima parte a anului curent și o atenție deosebită în angajarea de noi cheltuieli precum și o analiză riguroasă a cheltuielilor programate în vederea identificării unor eventuale sume ce pot fi economisite astfel încât acestea să nu afecteze negativ soldul bugetar stabilit pentru anul 2024”, susține Ministerul Finanțelor în raport.