Stenograme din dosarul lui Dumitru Buzatu: Discuția despre șpagă, purtată sub pretextul unei partide de pescuit / Politicianul, denunțat chiar de unul dintre prietenii săi (VIDEO)

Publicat: 24 09. 2023, 18:50
Actualizat: 24 09. 2023, 19:11
Dumitru Buzatu, presedinte PSD Vaslui facebook/ Consiliul Judetean Vaslui

În spațiul public au apărut stenograme din dosarul în care șeful Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu (ex-PSD), este acuzat de luare de mită. El a discutat cu denunțătorul, sub pretextul unei partide de pescuit, despre întâlnirea pe care urma să o aibă cu omul de afaceri care i-a dat șpagă.

Cum discuta Buzatu despre șpagă

Potrivit referatului procurorilor citat de B1 TV, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a avut o conversație, cel mai probabil chiar cu denunțătorul său, înainte să se deplaseze la întâlnirea cu patronul companiei care urma să îi ofere mită pentru un contract. Cei doi au împachetat discuția sub forma unei conversații care viza exclusiv pescuitul.

BD: – Ai pescuit ceva?
BI: – Am prins câte un peşte toţi!
BD: – Altceva … decât peşte?
BI: – Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit!
BD: – Hai că vin şi eu până la voi acolo să văd!
BI: – Hai! Hai!
BD: – Aranjaţi acolo, când vin eu să se prindă peştele ca lumea! Nu mai umblaţi cu prostii!
BI: – Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a făcut cerere scrisă, referat tot, gata!
BD: – … când vin … vin, pescuiesc 5 minute şi plec!
BI: – Gata! Da! Da! Dar cât durează ca să-i spun lui E. să vină cu mâncarea caldă?
BD: – Acuma vin! Acuma ajung!
BI: – Acuma ajungeţi?
BD: – Acuma, vin acum, da.

Mai mult decât atât, în documentul anchetatorilor mai este dezvăluit și un pasaj din convorbirea lui Dumitru Buzatu cu omul de afaceri care i-a dat mita. După ce preia geanta cu banii marcați, Buzatu îi spune afaceristului, citez ”sărut mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc că eram pe drojdie”.

În dosarul care-l vizează pe Dumitru Buzatu a mai fost încă o persoană arestată. Este vorba despre un expert care ar fi primit 714.000 lei șpagă de la omul de afaceri care l-a mituit și pe politician.

Buzatu, denunțat de unul dintre prietenii săi

Emil Savin, cunoscut în zona Moldovei drept Farmazon și regele asfaltului, controlează, prin fiicele sale, firma Sora-Gmin. Acesta era unul dintre loialii politicianului, însă, pentru că i-a pus gând rău pe contractele de asfalt câștigate anul acesta, Farmazon l-a denunțat la DNA.

Dumitru Buzatu a fost denunțat chiar de prietenul lui, Emil Savin, cunoscut în zona Moldovei drept Farmazon și care prin prisma acestei prietenii, a devenit unul dintre mogulii județului.

Jurnaliștii de la Libertatea citați de B1 TV relatează că relația dintre Dumitru Buzatu și Emil Savin s-a deteriorat odată cu ultima mare achiziție câștigată de compania controlată de omul de afaceri. Societatea Soragmin, administrată de fiicele lui Emil Savin ”Farmazon”, a câștigat licitația pentu proiectul numit ”drumul strategic Bârlad-Laza-Codaeşti”. E vorba de o șosea de 83 de kilometri care străbate județul pe latura de vest. Investiția este realizată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, cu o valoare de peste 200 de milioane de lei, a început în 2017, iar anul acesta, la finele lunii iunie, ar fi trebuit finalizată integral.

La începutul acestui an, Dumitru Buzatu a anunțat într-o ședință de consiliu județean că firma constructoare, Sorgamin, a denunțat contractul, motivând scumpirea materialelor de construcție.

Farmazon deține o bază piscicolă la Cârja, Murgeni, la 80 de kilometri de reședința de județ. Acolo unde are și locuința omul de afaceri. Localitatea se află pe Valea Prutului, foarte aproape de granița cu Republica Moldova.

Buzatu a venit la pescuit împreună cu băiatul său, Tudor, cu șefa de cabinet, Ana Obreja, și cu directorul DGASPC Vaslui, Dragoș Cazacu. De altfel, mai scriu jurnaliștii de la Libertatea că Farmazon e cel care a pus banii în portbagaj. Buzatu a primit banii, iar apoi a fost oprit de DNA.