Stenograme: Cum făcea Varujan Vosganian lobby în Guvern pentru Interagro
După ce a fost salvat de colegii senatori, Varujan Vosganian a declarat că „speră ca votul să fie considerat o victorie a democrației”. De la tribuna Senatului, Vosganian le-a mulțumit colegilor, atât liberali cât și social-demcorați, pentru că nu au încuviințat cererea de urmărire penală a DIICOT.
Potrivit unor stenograme publicate de EVZ, pe vermea când era ministru, Varujan Vosganian colabora cu Ioan Niculae în favoarea firmei Interagro.
Din discuții reiese clar intenția ministrului de a favoriza firma miliardarului Ioan Niculae, care cumpăra, prin Interagro, gaz subventionat de stat. Firma era cel mai mare producător de îngrășăminte. Premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, și-a dat seama că Vosganian încercă să-l ducă de nas pentru adoptarea unei note care favoriza Interagro și i-a arătat, în ședință, problemele.
Stenograma ședinței de Guvern din 20 februarie 2008
Varujan Vosganian: Am să vă rog să fiți…Lucrurile în privința asta stau așa, stimați colegi. Eu am făcut o Notă în care am prezentat această industrie și am prezentat…Industria are 9.000 de salariați și consumă 70%, consumă numai gaze naturale. Problema însă nu este atât creșterea gazului natural, ci este faptul că, odată cu creșterea gazului natural și, atenție, la ei nu crește cu 8%, la ei crește cu…mai mult, pentru că prețul gazului la industrie este 60% intern și 40% extern și atunci…..
Călin Popescu Tăriceanu: Nu-i mai bine să importăm noi îngrășăminte din Rusia și China sau de la ăștia care au gaze?!
Vosganian: Domnule Prim-ministru, ar fi bine dar, vedeți dumneavoastră, pe lângă faptul că avem vreo 9.000 de salariați, 70% din producția lor se duce la export, deci….
(…)
Tăriceanu: Să ne scadă prețurile…
Vosganian: Nu să ne scadă prețurile! Deci, domnule Prim-ministru, oricum, ceea ce spuneți dumneavoastră și care este în virtutea unei vânoase abordări liberale, pe care eu o accept, nu se poate face oricum, de azi pe mâine. Eu vă propun așa: ca să nu impietăm asupra producției agricole cu creșteri de prețuri, să-i lăsăm și pe ei să trăiască, eu am cerut Guvernului prin această Notă o perioadă de 6 luni în care să putem majora plafonul de 17 dolari până la un plafon de 40. Ei, la plafonul de 17 dolari, în medie, au o scumpire de…o ieftinire de 12 dolari. La plafonul de 40 de dolari, vor avea, probabil, vreo 25-30 de dolari ceea ce va însemna pentru Romgaz, eu am calculat aici, e o anumită pierdere, dar în orice caz e mai mică decât….
Articol integral pe EVZ.