Scriitorul și istoricul Stelian Tănase a discutat în cadrul emisiunii Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, despre Călin Georgescu, afirmând că acesta nu dorește să-și desemneze un succesor pentru a nu ieși din jocul politic.
Tănase consideră că Georgescu este „terminat” și că acesta își imaginează că poate repeta succesul electoral din trecut, dar se înșală, deoarece contextul s-a schimbat. El subliniază că Georgescu nu are carismă și că voturile primite nu au fost pentru el, ca persoană, ci mai degrabă un vot de protest împotriva establishment-ului politic, inclusiv împotriva PNL, PSD și a lui Iohannis.
Stelian Tănase a menționat că Georgescu nu a venit să-și susțină un urmaș, ceea ce ridică întrebări despre viitorul său politic și despre opțiunile alegătorilor.
Istoricul a discutat și despre protestul organizat de ziua lui Georgescu.
“Am și scris un articol pe tema asta. M-am distrat teribil. Eu am trecut cu taxiul pe acolo, eu n-am știut ce se întâmplă. Știam că este ziua lui și că pregătește și o să fie o mare tămâie, o slujbă religioasă, de fapt, cu un caracter religios, și taxiul a trecut pe acolo și am văzut că piața este goală. Nu mi-a venit să cred, stai puțin, televiziunile toate s-au agitat în ziua de dinainte că vor fi zeci de mii de oameni chemați.
Jandarmii luaseră măsuri, erau supranumerar și acolo era …”
Tănase a fost întrebat de ce Georgescu nu a spus până acum, public, că urmașul lui e Simion.
“Până acum n-a apărut, pentru că dacă îl lasă urmaș, îi ia … nu pot să spun, că n-are partid, e o gașcă acolo. El de asta nu vrea să treacă mandatul, nu vrea să-și desemneze succesorul, ca să nu iasă el din joc, nu vrea să tragă cortina, să se ducă în culise”, a spus sciitorul.
Întrebat dacă Georgescu îl susține pe Simion, Stelian Tănase a răspuns:
“Eu nu cred, chiar în ciuda acestui tertip, care e golănesc, așa …
Georgescu e terminat, cu el s-a terminat. Deci el își imaginează că poate să reediteze ce s-a întâmplat la sfârșitul lui noiembrie, cum și Lasoni speră că acum va obține același rezultat. Se înșală. Contextul se schimbă, datele sunt altele, oamenii sunt alții și ce așteaptă lumea este iar altceva. Nu cred că Georgescu își poate prelungi cariera dincolo de acest …”, a mai precizat Tănase.
Chestionat dacă Simion poate să-i preia valul de votanți ai lui Georgescu de anul trecut, Tănase a răspuns:
“Convingerea mea este că nu. Va prelua niște voturi, pentru că acel electorat captiv al lui Georgescu va dori să aibă o opțiune, să se ducă și el undeva la vot, să pună votul.
Și v-am mai spus o dată, cred, tot la dumneavoastră în emisiune, votul nu a fost atât pentru Georgescu cum a crezut lumea, a fost împotriva establishment-ului.
N-a fost pentru el, pentru persoana lui, că nu-l iubește nimeni, cred, că nu are nimic carismatic în el, deși face pe Mesia, pe nu știu ce.
Deci lumea a votat contra acestei cârdășii PNL, PSD și a lui Iohannis, că și el era parte din joc. Era în sistem și care vreme de 10 ani au învârtit toate afacerile în România, chiar la propriu afaceri. Eu știu de câteva județe unde lumea se văita că n-ai unde să te duci să te plângi și ăștia sunt în cârdășie și fură mână în mână.
A fost un vot de protest și atunci s-au dus pe Georgescu că era nou, nimeni nu știa de unde vine. Era de nicăieri, plus că vorbirea asta a lui delirantă, fără subiect și predicat, fără să precizeze despre ce e vorba, nu înțelegi ce spune, pe mulți i-a fascinat, dar vreau să vă fac o observație.
Am crezut la început că el este votat de păturile, să zic, needucate, de analfabeți funcționali, eei, acum nu mai cred așa.
Am întâlnit oameni foarte educați, oameni foarte citiți, oameni culți, oameni sensibili, oameni care știu că au o anumită atitudine ‘superioară’ față de viață, de istoria noastră și care au votat cu Georgescu și votează în continuare cu Georgescu.
De pildă, cu unul m-am intercalat în momentul în care mi-a dat telefon să protesteze că a fost oprit sau că atunci când l-au ridicat, m-a sunat o doamnă atunci când l-au ridicat și l-au reținut.
Deci sunt oameni de bună condiție care au mers cu Georgescu din același sentiment de frustrare, de protest împotriva cârdășiei ăsteia politice”, a mai explicat istoricul.