Stelian Ion (USR), după votul din Cameră: PSD și PNL, sub oblăduirea lui Iohannis, votează în sprijinul infractorilor. Codurile sunt o bombă cu ceas. Predoiu lasă în urma sa un dezastru total (VIDEO)

Publicat: 05 04. 2023, 14:12
Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției. Sursă foto: usr.ro

Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției, a criticat dur modul în care PSD și PNL au votat modificările la Codurile Penale, în Camera Deputaților, forul decizional. Acesta a atras atenția că textul adoptat privind abuzul în serviciu nu stabilește care e vătămarea pentru drepturile și interesele cetățenilor, deși Curtea Constituțională cere acest lucru, iar actualul ministru, Cătălin Predoiu (PNL), o știe foarte bine. Prin urmare, textul de lege va fi declarat neconstituțional, deci alți inculpați ar putea să scape.

Ion a mai spus, pentru B1 TV, că, atunci când a fost ministru, i-a lăsat lui Predoiu texte de lege ce puteau fi trimise Parlamentului încă din septembrie 2021. Numai că Predoiu n-a făcut nimic în acest timp tocmai pentru a se asigura că nu mai avem MCV. Acum că s-a văzut cu sacii în căruță, explică Ion, Predoiu a mutilat textele de lege respective, a introdus un prag de 250.000 de lei și a pus pe alții să și-l asume în Parlament, el nefiind suficient de curajos s-o facă. Pentru că s-a lăsat cu scandal, Predoiu a retras acest prag, dar nu a pus nimic în loc, iar textul sigur va fi declarat neconstituțional.

Stelian Ion, despre votul din Cameră pe abuzul în serviciu: PSD și PNL votează în sprijinul infractorilor

„În mod normal, trebuia să fie o simplă punere în acord a Codurilor cu deciziile CCR. Era un obiectiv în MCV, o promisiune din partea României și un jalon PNRR. Din păcate, proiectul a fost compromis de încurcăturile generate de ministrul Predoiu care a venit cu tot felul de variante contradictorii: prima variantă fără prag la abuzul în serviciu, apoi a propus – fără să-și asume direct, dar s-a dovedit apoi că de la el a venit – varianta cu prag de 250.000, ceea ce a scos lumea în stradă, a trebuit și procurorul-șef european să reacționeze. S-au speriat, au revenit cu prag de 9.000, iar acum o variantă fără prag, dar care nu rezolvă o altă chestiune din același text, care arată o vulnerabilitate foarte clară pe viitor a textului la CCR: textul trebuia să precizeze care e vătămarea pentru drepturile și interesele cetățenilor și lucrul ăsta era știut de ministru. Nu a rezolvat această problemă

Codurile, mai ales Codul Penal, așa cum au fost ele propuse azi, sunt o bombă cu ceas. Ne mai întâlni probabil peste câteva luni și vom discuta și vor ridica din umeri acești oameni iresponsabili – Predoiu, Ciucă și Ciolacu – spunând că e vina CCR. Da, poate fi vina CCR, dar acum e previzibil că textul va fi declarat neconstituțional, că se vor închide alte și alte dosare de abuz în serviciu.

Sunt sute de dosare în curs de cercetare și asta e marea lor miză. Toată alba-neagra asta cu uite pragul, nu e pragul a fost să ia ochii oamenilor, să nu-și mai dea seama despre ce e vorba și să treacă un proiect care va pica la CCR peste un timp, când un inculpat într-un dosar va invoca excepția de neconstituționalitate. E o chestiune de timp.
PSD și PNL, sub oblăduirea președintelui Iohannis, votează în sprijinul infractorilor. E extrem de grav ce se întâmplă, asta în condițiile în care am promis în fața Europei că o să corectăm legislația. Marcăm acest moment ca încă o bornă neagră pentru justiția din România”, a declarat Stelian Ion, pentru B1 TV.

Stelian Ion (USR): Cătălin Predoiu (PNL), un ministru catastrofă

Ion a afirmat apoi că intervențiile lui Predoiu din Parlament au fost „actoricești”. Deputatul USR a mai spus despre ministrul Justiției că lasă în urma sa un dezastru total.

„Dl Predoiu poate că are talent actoricesc, dar sub aspect al caracterului și al lucrurilor concrete pe care le face e sub orice critică, e mult sub Iordache, Toader. Tudorel Toader n-a masacrat Codurile cum au reușit acum ceilalți. Vă dați seama la ce nivel scăzut ne aflăm acum.

E un ministru care nu are curaj să vină în Comisia juridică să explice și propune cu mâna altora un prag de 250.000 de lei, exact pragul pe placul dlui Drganea acum câțiva ani.

A ținut proiectul în sertar, deși din iulie 2021 îl pusesem în consultare publică și era finalizată faza de consultare publică pe 8 septembrie 2021. De atunci putea fi transmis către Parlament. Am avut un an jumate timp să-l dezbatem să-l explice Predoiu să modifice anumite anumite articole dacă nu-i plăceau, dar a ținut proiectul un an și ceva. După ce s-a văzut cu sacii în căruță și a obținut promisiunea Comisiei că nu vom mai fi monitorizați prin MCV, a venit cu pragul de 250.000, considerând că i-a păcălit pe cei din Comisie și e liber la mutilat din nou Codul Penal. Acesta e dl Predoiu, lasă în urma sa un dezastru total”, a mai deputatul USR declarat Stelian Ion, pentru B1 TV.