Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR

Publicat: 05 10. 2024, 22:23
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției, a comentat decizia Curții Constituționale de a invalida candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale și s-a arătat de părere că judecătorii „trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele pentru care au luat această decizie”.

Stelian Ion, despre decizia CCR cu privire la candidatura Dianei Șoșoacă: „Nu suntem cumva în fața unui atac periculos la adresa democrației?”

Fostul ministru al Justiției consideră că „judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele pentru care au luat această decizie”.

„Respingem cu toții opiniile extremiste, pro-ruse și antioccidentale ale Dianei Șoșoacă, dar sunt acestea motive constituționale de a-i interzice să candideze? Dacă CCR i-a luat dreptul să candideze pentru opiniile extremiste, nu ar trebui să îi interzică și lui George Simion candidatura? Nu suntem cumva în fața unui atac periculos la adresa democrației? Într-o astfel de situație discutăm despre principii și drepturi democratice, precum dreptul de a fi ales, nu despre o persoană anume”, a declarat Stelian Ion, sâmbătă, într-o postare pe Facebook.

El a explicat că „există câteva condiții legale pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a putea candida și doar încălcarea acestora poate duce la interzicerea unei candidaturi”.

Stelian Ion: Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR

Deputatul USR spune că „riscul ca decizia CCR să fie văzută ca un amestec politic pentru înlăturarea unui candidat de pe culoarul extremist pentru a-i face loc altui candidat extremist este real”.

„Știm cu toții că lui Ciolacu i-ar conveni un tur doi cu auristul Simion, dar pentru a ajunge în acest scenariu trebuie să obțină voturi în mod democratic, nu să fie puși în arenă prin interpretări ale Constituției”, a continuat Stelian Ion.

„Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR, pentru că suntem în punctul în care democrația noastră se duce de râpă din cauza interferențelor politice și a modului în care unii judecători CCR au rămas legați de partidele din care au făcut parte sau de politicienii care i-au propus”, a mai declarat Stelian Ion, fost ministru al Justiției.