Stelian Ion, după ce USR a cerut demisii la CCR: În urma deciziei din 2022 s-au închis mii de dosare, cu prejudicii de miliarde de euro. Ar trebui să își asume răspunderea și Daniel Grădinaru, acum președinte CSM (VIDEO)
USR a solicitat demisii la nivelul Curții Constituționale după decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene în privința marii prescripții, iar deputatul Stelian Ion, fost ministru al Justiției, s-a arătat de părere că și actualul președinte al CSM, Daniel Grădinaru, „ar trebuie să își asume răspunderea” pentru „gafa juridică” pe care a constat-o CJUE cu privire la o hotărâre dată de Înalta Curte când același Grădinaru era președinte al completului.
Stelian Ion (USR): În urma deciziei CCR din 2022 s-au închis mii de dosare, cu prejudicii de miliarde de euro
Întrebat despre solicitările formulate de USR în contextul deciziei CJUE, deputatul a explicat: „Solicitarea este aceea de asumare a răspunderii, mai ales pentru judecătorii Curții Constituționale care au emis decizia din 2022 în urma căreia s-au închis mii de dosare, care totalizează prejudicii de câteva miliarde de euro. Unii dintre acei judecători care au emis acea decizie încă sunt în funcție. Chiar președintele actual al CCR a fost de acord cu acea decizie, despre care CJUE spune că acum că prezintă un risc sistemic de impunitate. Cu alte cuvinte, care determină în mod masiv foarte mulți infractori, care au săvârșit infracțiuni legate de fraudă la fondurile europene, să scape nepedepsiți. Consecința este foarte gravă”.
„Pe de altă parte, CJUE, Curtea de Justiție a Uniunii Europene, este și mai dură în ce privește o hotărâre dată de Înalta Curte, o hotărâre prealabilă dată de Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe atunci, în momentul în care s-a dat acea hotărâre, care spunea că deciziile criticabile ale Curții Constituționale se aplică retroactiv și pentru perioada dinainte de 2018, președintele completului era domnul Daniel Grădinaru, care acum este președinte CSM. Eu cred că și domnia sa ar trebui să își asume răspunderea pentru această gafă juridică, aș spune. Nu pot rămâne fără consecințe lucrurile acestea”, a adăugat Stelian Ion, fost ministru al Justiției.
„Nu se salvează 5.000 de dosare sau peste 5.000 de dosare. În urma acestei decizii CJUE, vor fi salvate, dacă vreți să folosim termenul acesta mai simplu, poate câteva sute, cele referitoare la infracțiunile care au ca obiect fraude cu fonduri europene. Într-o interpretare, și cele de corupție se va stabili ulterior, în orice caz, mai este o speță la CJUE care vizează în mod special infracțiunea de corupție”, a mai spus deputatul.