Stelian Ion, după ce senatorii Puterii au pus un prag de 250.000 de lei la abuzul în serviciu: „CCR solicită un prag rezonabil” / Care e propunerea USR (VIDEO)

Stelian Ion, după ce senatorii Puterii au pus un prag de 250.000 de lei la abuzul în serviciu: „CCR solicită un prag rezonabil” / Care e propunerea USR (VIDEO)

E absolut inimaginabil că retrăim momentul OUG13, a declarat deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției, după ce senatorii PNL, PSD și UDMR au votat un amendament potrivit căruia abuzul în serviciu nu mai e considerat infracțiune dacă prejudiciul e sub 250.000 de lei.

Ion a explicat faptul că o decizie a Curții Constituționale obligă, într-adevăr, la stabilirea în lege a unui prag pentru abuzul în serviciu, o sumă care să nu fie derizorie. Este și motivul pentru care USR a propus, încă din 2017, ca pragul să fie salariul minim pe economie.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Stelian Ion (USR), reacție după ce PNL, PSD și UDMR au înviat OUG13

„Retrăim momentele din 2017 – 2018. Știți foarte bine că există o restanță în ce privește punerea în acord a legislației penale cu deciziile CCR și asta e o mare problemă. Lăsasem în finalul mandatului (de ministru al Justiției), în septembrie (2021), proiectele la cheie – modificarea Codului penal și de procedură penală. Puteau fi adoptate până acum.

Menționez că adoptarea acestor modificări reprezintă și jalon PNRR, dar în niciun caz, nicăieri nu ne impune absolut nimeni, nici CCR, nici Comisia Europeană, nici absolut nimeni să impunem un prag valoric atât de ridicat pentru abuzul în serviciu.

Azi, pe repede-înainte, s-au pus în discuție în Comisia juridică a Senatului niște amendamente care au propus o revenire la ce propunea Dragnea în 2017, în OUG 13, anume impunerea unui prag de 250.00 de lei. Atunci era 200.000 de lei”, a declarat Stelian Ion.

Glumind amar, acesta a justificat apoi diferența de 50.000 de lei prin faptul că „e inflația, e altă variantă a leului, deci au indexat acel cuantum cu inflația”. Numai că senatorul PNL Cristian Țăgârlaș, președintele Comisiei juridice, chiar a vorbit serios despre inflație și prețurile tot mai mari ca fiind motivul pentru care pragul a fost ridicat.

„E o sumă față de care Dragnea se declara atunci foarte mulțumit pentru că-l scăpa de un dosar penal, probabil erau și alți clienți pe listă… E absolut inimaginabil că retrăim aceste momente.

CCR, într-adevăr, cere un prag, un prag rezonabil. Statele din UE trăiesc foarte bine și fără prag valoric la abuzul în serviciu. Unde sunt reglementate – am verificat acest lucru – aceste infracțiuni nu există praguri valorice. Cel mult, există prag valoric ca dacă prejudiciul depășește o anumită sumă, e o circumstanță agravantă, nicidecum că nu e infracțiune dacă nu depășește o anumită sumă”, a mai spus Ion.

Varianta USR pentru pragul la abuzul în serviciu

Fostul ministru al Justiției a explicat apoi care e varianta USR pentru pragul la abuzul în serviciu cerut de Curtea Constituțională.

„La noi, CCR e mai tare decât Parlamentul și impune ce și cum să legifereze. Mă mir cum de n-au trecut și suma pe care o consideră corectă. Au trecut niște criterii, să spunem, în sensul că suma să nu fie derizorie. Noi, cei de la USR, am propus și în 2017 și propunem și acum un prag la nivelul unui salariu minim pe economie, pentru că nu putem vorbi de o sumă care să fie considerată de statul român, care stabilește acest standard, ca fiind derizorie. Dacă statul român spune că salariul minim pe economie e derizoriu, înseamnă că poate să-și ia bagajele și să plece. Tot guvernul să plece, tot Parlamentul să plece”, a mai declarat Stelian Ion.

Acesta i-a reproșat apoi actualului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu (PNL), că nu și-a asumat acest amendament și că, de altfel, niciodată nu-și asumă nimic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie