Stelian Ion, despre Secția specială: 17 milioane de euro cheltuite, doar 6 rechizitorii în 3 ani, niciunul pentru corupție. Pare că a fost creată și pentru a proteja anumite zone. Competența DNA trebuie refăcută (VIDEO)

Stelian Ion, despre Secția specială: 17 milioane de euro cheltuite, doar 6 rechizitorii în 3 ani, niciunul pentru corupție. Pare că a fost creată și pentru a proteja anumite zone. Competența DNA trebuie refăcută (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Stelian Ion, ministrul USR-PLUS al Justiției, a declarat vineri, pentru B1 TV, că în perioada octombrie 2018 – 31 ianuarie 2021, s-au cheltuit aproximativ 17 milioane de lei cu Secția specială. În aceeași perioadă, acolo au fost doar circa șase rechizitorii, niciunul pentru corupție. „Această secție a fost concepută de Liviu Dragnea pentru a ținti anumiți clienți incomozi, să spunem așa, și pare că a fost creată și pentru a proteja anumite zone”, a punctat ministrul. Ion a insistat, în acest context, că trebuie refăcută competența DNA.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Săptămâna financiară”, moderată de Dan Bucura pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Stelian Ion, despre ”performanțele” Secției speciale

„Dacă vorbim de procurori, au fost cinci, apoi au venit doi, sunt 7. De la înființare, din octombrie 2018, până la finele lunii ianuarie 2021 s-au cheltuit aproximativ 17 milioane de lei, deci o sumă considerabilă, având în vedere că acolo sunt, în perioada aceasta, circa rechizitorii. Șase rechizitorii în trei ani, deci o medie de două rechizitorii pe an, niciunul pentru corupție.

Nu e o fabrică de șuruburi să se lucreze pe bandă rulantă, dar faptul că niciun rechizitoriu nu a fost întocmit pentru fapte de corupție în perioada asta ar trebui să ne dea serios de gândit, pentru că această secție a fost concepută de Liviu Dragnea pentru a ținti anumiți clienți incomozi, să spunem așa, și pare că a fost creată și pentru a proteja anumite zone”, a declarat Stelian Ion, pentru B1 TV.

Acesta a susținut apoi că în sistemul de justiție din România nu există un fenomen al corupției, dar dacă această secție va continua să existe „și nu ne vom ocupa și de partea asta, corupția, așa cum pe un teren viran apar bălării, așa va răsări și ea”.

Ministrul USR-PLUS al Justiției a mai afirmat că SIIJ a fost concepută greșit din start pentru că nu se poate ocupa ea singură de toate infracțiunile pesupus a fi comise de oamenii din sistem: „Nu poate o singură secție să se ocupe de toate infracțiunile. Au fost trimiteri în judecată pentru infracțiuni de conducere sub influența alcoolului… Repet: niciuna pentru fapte de corupție!”

„Trebuie să vedem instituțional ca DNA să-și recapete competența”, a mai declarat ministrul Stelian Ion, pentru B1 TV.

Desființarea Secției speciale, o poveste care nu se mai termină

Amintim că Ministerul Justiției, condus de Stelian Ion (USR-PLUS), a venit cu un proiect de desființare a Secției speciale, care nu prevede alte garanții în plus ori superimunități pentru magistrați. Viziunea a fost susținută și de instituțiile internaționale. Proiectul de lege a fost trimis astfel de Guvern în Parlament, dar acolo s-a împotmolit.

UDMR, deși parte din Guvern, nu susține versiunea pe care chiar Guvernul a trimis-o spre vot Parlamentului. Uniunea spune că SIIJ ar trebui desființată, dar dosarele să ajungă, toate, la o altă secție, care există în cadrul Parchetului General.

În schimb, USR-PLUS și Stelian Ion afirmă că asta ar fi practic aceeași Mărie cu altă pălărie, căci SIIJ ar continua să existe la fel, doar că sub alt nume și cu o altă adresă. Mai mult, Stelian Ion chiar a acuzat UDMR că încearcă să păcălească electoratul, pretinzând că vrea desființarea SIIJ când, în fapt, ceea ce dorește e păstrarea ei cu un alt nume.

Ion chiar a amintit că UDMR a votat cot la cot cu PSD „nenorocirile” din Justiție.

În fața acestui blocaj, ministrul Justiției a venit cu alternative. Toate au fost respinse de UDMR.

Săptămâna aceasta, însă, președintele României, Klaus Iohannis, a intervenit, spunând că vina îi aparține, totuși, tot lui Ion pentru că nu a găsit calea potrivită spre consens. Premierul Florin Cîțu, candidat la președinția PNL, a ținut să-i dea dreptate șefului statului.

Stelian Ion a răspuns criticilor președintelui: „Atât desființarea definitivă a SIIJ, și nu încercarea de salvare a acesteia prin mutarea sediului la Parchetul General, cât și repararea legilor justiției ar fi fost deja obiective îndeplinite dacă toți partenerii din coaliție ar fi respectat programul de guvernare. (…) Îi transmit președintelui rugămintea de a se implica în depășirea acestui blocaj, din care putem ieși doar dacă toți respectăm programul de guvernare și recomandările instituțiilor europene”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`