Stelian Ion, despre numirea procurorilor de rang înalt: Un aviz negativ de la CSM va opri pur și simplu procedura. Ministrul Justiției, CSM și Președintele trebuie să se alinieze perfect (VIDEO)
Stelian Ion, ministrul Justiției, a vorbit despre numirea și revocarea procurorilor de rang înalt, luni seară, în exclusivitate pentru B1 TV, context în care a subliniat că e important ca actorii implicați în procedura de numire – ministrul, CSM și Președintele –„ să se alinieze perfect, să fie cu toții de acord că acea propunere este cea mai bună”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Ministrul Justiției, pe B1 TV, despre numirea și revocarea procurorilor de rang înalt. Ce a declarat Stelian Ion
„În privința numirii, am prevăzut o variantă care presupune un rol mai important al CSM, în sensul în care propunerea venită din partea ministrului Justiției să aibă un aviz conform, un aviz care atunci când este negativ să oprească pur și simplu procedura, ministrul putând relua procedura cu o altă nominalizare. E important în această procedură de numire ca cei trei actori care sunt implicați în procedura de numire, și anume ministrul Justiției, CSM și Președintele, să se alinieze perfect, să fie cu toții de acord că acea propunere este cea mai bună. Propunerea făcută de ministru poate fi oprită de CSM. Dacă se trece de acest filtru, Președintele la rândul său are un drept de a aprecia cu privire la acea propunere și de a refuza acea propunere. Când cei trei actori se aliniază cu privire la o propunere, înseamnă că e o propunere bună, este o propunere care n-ar trebui să comporte multe discuții în spațiul public. De aceea, am considerat că e o variantă foarte bună aceasta”, a declarat ministrul Justiției, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, unde a vorbit și despre protestele anti-restricții.
În ceea ce privește procedura de revocare, el s-a arătat de părere că este important să existe „un mecanism prin care procurorul care apreciază că a fost supus unui abuz să se poată adresa instanței de judecată”.
„Ați amintit de episodul Tudorel Toader în procedura de revocare a fostului procuror-șef DNA Laura Codruța Koveși. E important să existe – și există această hotărâre de dată recentă a CEDO cu privire la speța Kovesi contra României – un mecanism prin care procurorul care apreciază că a fost supus unui abuz să se poată adresa instanței de judecată. Așa s-a câștigat la CEDO. Fostul procuror-șef DNA nu a avut posibilitatea să se adreseze unei instanțe de judecată în țară. În cadrul acestei propuneri pe care am făcut-o, există dreptul de a ataca decretul de revocare în instanța de contencios administrativ fără procedură prealabilă, astfel încât cel care consideră că a fost supus unui abuz să se adreseze instanței de judecată și să aibă dreptul la un proces echitabil. Instanța va putea analiza inclusiv chestiunile de legalitate și de temeinicie a acelei propuneri făcute de ministrul Justiției”, a adăugat Stelian Ion, ministrul Justiției.