Ștefan Pălărie (USR) crede că Guvernul n-are nicio șansă să negocieze deficitul la Bruxelles: Oare în care dintre limbile de circulație internațională va vorbi dl Ciolacu? (VIDEO)

Ștefan Pălărie (USR) crede că Guvernul n-are nicio șansă să negocieze deficitul la Bruxelles: Oare în care dintre limbile de circulație internațională va vorbi dl Ciolacu? (VIDEO)
Senatorul USR Ştefan Pălărie. Sursa foto: Ştefan Pălărie / Facebook

Senatorul USR Ștefan Pălărie nu crede că guvernanții vor reuși să convingă reprezentanții Comisiei Europene să accepte ridicarea țintei de deficit bugetar pe acest an, dat fiind că ei nu au făcut absolut nicio reformă din PNRR și se duc practic cu temele nefăcute. Ștefan Pălărie s-a arătat și curios să afle în ce limbă de circulație internațională va vorbi la Bruxelles premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Ciolacu vrea să negocieze la Bruxelles deficitul bugetar asumat de România

Ținta de deficit bugetar asumată pe anul acesta este de 4,4%, numai că șansele să ne încadrăm în ea sunt aproape nule chiar și dacă Guvernul Ciolacu va impune măsuri fiscale și reduceri de cheltuieli de la 1 septembrie. În acest context, guvernanții vor să meargă la Bruxelles să negocieze cu reprezentanții Comisiei Europene ridicarea acestei ținte de deficit.

„Orice stat care își încalcă ce și-a asumat, respectiv deficitul noi ne-am asumat 4,4 pe ESA și 4,4 pe cash, în mometul acela, automat, Comisia declanșează suspendarea fondurilor europene. (…)

Am avut discuții cu Comisia și este normal să am aceste discuții, dar nu am convenit (…). În acest moment, România are asumat, printr-un acord, 4,4% deficit. Se va discuta. Ce este foarte greu de acceptat, din punctul meu de vedere, avem o stabilitate macroeconomică, România suportă un deficit de 6,2% în acest moment și suportă încă plățile care acoperă împrumuturile făcute, de aproape 50% din PIB, datoria publică (…) România poate să facă și 4,4, dar este «operație reușită, pacientul mort»”, a declarat recent premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Cum vede Ștefan Pălărie (USR) negocierile dintre Guvernul Ciolacu și Comisia Europeană pe tema deficitului

Însă senatorul USR Ștefan Pălărie nu le dă prea multe șanse de reușită guvernanților.

„Cred că dl Ciolacu împreună cu echipa vor merge acolo și – nu știu în care dintre limbile de circulație internațională pe care dl Ciolacu le vorbește, probabil din mâini – vor încerca să explice că n-au făcut mai nimic (…) în privința reformelor. Oamenii vor spune: „bun, veniți aici să cereți o nouă păsuire, amânare, tergiversare. Haideți să luăm din toate reformele promise, care față de alte decenii ale istoriei României sunt recompensate cu fonduri din PNRR, câte ați reușit să faceți? Ați apucat să faceți 75%?”, „Nu”, „50%?”, „Nu”, „Un 25% măcar ceva important să raportăm”? „Nu”, „Măcar aia cu pensiile speciale, ați făcut ceva?”, „Nu”.

Efectiv încerc să-mi imaginez acest dialog și nu pot să-mi dau seama cum reprezentanții Comisiei Europene pot să-i ia pe reprezentanții acestui onor guvern cât de cât serios, când mai degrabă răspunsurile lor vor fi „ne vom ocupa”. Bun, dar cu reforma pensiilor speciale, reforma salarizării, reforma sistemului integrat de pensii ați făcut ceva?”, a declarat Ștefan Pălărie.

Acesta a mai precizat că probabil guvernanții știu că nu au nicio șansă la Bruxelles, dar tot merg să discute ca să arate că fac ceva.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul
17:38 - Lăsați Ucraina să lovească în inima Rusiei, le cere Parlamentul European statelor UE într-o rezoluție adoptată joi