Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor
Senatorul USR Ştefan Pălărie a declarat, marţi, că examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională, pe bună dreptate naște dezbatere publică și rezistență pentru că atinge un subiect sensibil, dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor”. La fel ca reprezentanții elevilor, și el a criticat faptul că proiectele noilor Legi ale Educației sunt ținute la secret.
De altfel, și Consiliul Național al Elevilor a transmis că se opune acestui tip de examen.
Ce a spus Ştefan Pălărie despre examenul de admitere la liceu și discriminarea dintre elevi
„Avem această problemă, existenţa meditaţiilor, un fenomen cât se poate de real. Nu discut de fiscalizarea lor (..) dar cine nu va avea bani nu va putea să combată această discriminare între copiii cu bani care vor putea să facă meditaţii şi să ajungă la colegiile dorite şi ceilalţi”, a declarat Ştefan Pălărie la Prima News TV, potrivit News.ro.
Senatorul a explicat apoi că a discutat cu toţi partenerii sociali și a aflat că solicitarea privind examenul de admitere la liceu a venit de la asociaţia colegiilor centenare, numai că aceasta avea trei părţi: „Din aceste trei solicitări, numai una a fost trecută în aceste legi şi vedem câtă multă rezistenţă şi reacţie publică naşte iar ea naşte pentru că atinge un subiect sensibil, dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor”.
Ştefan Pălărie critică faptul că proiectele noilor Legi ale Educației sunt ținute la secret
Senatorul USR s-a arătat apoi nemulțumit că proiectele noilor Legi ale Educației, așa cum au fost ele gândite de ministrul Ligia Deca, nu au fost făcute publice.
„Noi am văzut o formă diferită de a legilor Cîmpeanu, considerăm că este un copy paste de acolo, nu ne putem da seama, din păcate această secretomanie a modului în care au fost elaborate aceste legi a fost de la început şi continuă, nu ştim cine a scris legile Cîmpeanu, acei specialişti cooptaţi în procesul de scriere. Când mai întrebăm (…) cine le-a scris, oamenii dau ochii peste cap, nici ei nu ştiu cine le-a scris”, a mai spus Ştefan Pălărie, citat de News.ro.
Acest lucru a fost criticat și de Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța, într-o intervenție pentru B1 TV: „Intenția Ministerului Educației e să treacă aceste legi fără să le pună în consultare publică, ceea ce e ilegal și nedemocratic. O reformă în învățământ nu ar trebui să fie făcută decât cu consularea tuturor actorilor și cu publicarea ei. Cetățenii să știe ce se întâmplă și să poată să-și spună părerea”.