Spitalul Județean Deva, preluat de medici militari. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: „Nu există circuite, iar cele care există nu sunt respectate. Tot personalul medical, testat pentru COVID-19”

Spitalul Județean Deva, preluat de medici militari. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Nu există circuite, iar cele care există nu sunt respectate. Tot personalul medical, testat pentru COVID-19
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Conducerea Spitalului Județean de Urgență din Deva a fost preluată de medicii militari, după ce situația privind răspândirea noului coronavirus (COVID-19) a scăpat de sub control.

Anunțul fusese făcut încă de marți seară de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, în direct pe B1 TV. Acesta a explicat că situația de la Spitalul din Suceava s-ar putea repeta și la spitalul din Deva.

În acest context, Neu Tătaru a mers miercuri dimineață la Deva și după constatările făcute la fața locului, în contextul pandemiei de COVID-19, a anunțat că a instalat un management militar la principalul spital din municipiu.

Spitalul din Deva, preluat de medicii militari din cauza focarului de COVID-19

Măsura vine după ce mai mulți medici, asistente și infirmiere de la Spitalul din Deva au fost infectați cu coronavirus, iar spitalul a fost băgat în carantină.

Mai mult, pe fondul acestei situații, managerul Silviu Didilescu, numit în funcţie în urmă cu câteva zile, cât şi directorul medical, Claudiu Antal, au demisionat, marţi, din funcţii.

Astfel, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, s-a văzut nevoit să aadopte măsura deja implementată la Suceava: militarizarea spitalului.

Tătaru spune că în spitalul de la Deva nu există circuite, iar cele care există nu sunt respectate.

Personalul medical de la spitalul din Deva va fi testat pentru coronavirus

El a precizat, de asemenea, că tot persoanlul medical va fi testat pentru a se vedea cine este infectat cu coronavirus.

“”Am avut un management care nu a făcut faţă şi lipsa de autoritate a făcut ca să avem parte de demisii. În acest moment am instalat manager şi director medical medici militari”, a menționat ministrul Sănătății.

Managementul spitalului Deva nu a respectat întocmai restricțiile impuse pe fondul COVID-19

Potrivit acestuia, pentru a putea fi depășită această pandemie trebuie ca regulile să fie respectet cu strictețe de toată lumea.

“Am avut o informare de la echipa pe care am trimis-o în urmă cu patru zile, la Spitalul din Deva în acest moment nu există circurite, iar dacă există nu sunt respectate”, a mai spus Tătaru.

Potrivit acestuia, cadrele medicale care au fost infectate și care ies negativ la testele ce vor fi făcute în zilele următoare, își vor continua munca în spital.

De asemenea, ce vor face teste și verificări și în cazul persoanelor angajate ale spitalului din Deva care au intrat în autoizolare.

“Trebuie să vedem ce este cu personalul care se află în autoizolare, autoizolare pe care fiecare şi-a luat-o cum a crezut, neexistând o anchetă epidemiologică făcută de DSP în care putem spune câţi doctori sunt infectaţi sau asistenţi”, a declarat ministrul Sănătăţii.

O altă măsură prevede ca toate cadrele medicale să fie cazate în hoteluri, pentru a se limita răspândirea coronaviruslui.

Cei care nu vor accepta acest regim semi-instituționalizat vor suporta consecințe. Nelu Tătaru anunță că țnu ne putem permite să îi reintroducem în spital, venind din oraş, acelaşi virus.”

De asemenea, personalul medical care a fost testat negativ de douăori consecutiv poate veni la serviciu și de la domiciliu.

Managementul militar va fi păstrat pentru 3-4 săptămâni

Ministrul Sănătății a mai spus că conducerea militară de la Spitalul Deva va fi păstrată pentru cel puțin o lună de zile.

Situația îmbolnăvirilor cu COVID-19 de la spitalul din Deva

Sunt 111 pacienţi din care 85 sunt confirmaţi cu coronavirus.

În aceste condiții, Nelu Tătaru recomandă să nu mai fie internați și alți pacienți. Acești pacienți, care nu sunt deloc puțini la număr, vor fi redirecționați către alte spitale.

“Trebuie să ne gândim că există şi patologie non – covid mai multă decât patologie covid şi atunci trebuie să avem grijă de ambele categorii”, a mai spus Nelu Tătaru.

Coronavirus în România. Bilanțul îmbolnăvirilor cu COVID-19

Amintim că în România, până miercuri la ora 13.oo. Au fost raportate 210 decese din cauza îmbolnăvirii cu noul coronavirus. Majoritatea persoanelor sunt în vârstă și prezintă comorbidități.

Deasemenea, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, la nivelul întregii țări, de la începutul pandemiei, au fost infectate cu virusul provenit din Wuhan, China, 4.761 de persoane.

Dintre acestea 528 au fost vindecate.

Alți 162 de pacienți cu COVID-19 sunt internați la ATI.

La nivelul țării. peste 25.000 de persoane sunt în carantină și aproape 90.000 în izolare la domiciliu.

Iohannis a anunțat prelungirea restricțiilor din cauza pandemiei de coronavirus

Președintele Klaus Iohannis a anunțat prelungirea restricțiilor pe fondul pandemiei de coronavirus cu încă 30 de zile, afirmând că sărbătorile Pascale vor fi petrecute acasă anul acesta.

‘O să stau acasă de Paște, doar cu soția mea. Nu mergem în vizite și asta aștept, dragi români, să faceți cu toții’, a spus șeful statului

Urmăriți B1TV.ro și pe
`