Spătaru dă asigurări că statul nu va crește taxele în 2025, ca să facă rost de bani pentru pensiile mărite / Despre îngrijorările Comisiei Europene: Mă surprind (VIDEO)

Publicat: 21 06. 2024, 13:17
Foto: Facebook @ Florin Spătaru

Florin Spătaru (PSD), consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, fost ministru al Economiei, a respins îngrijorările Comisiei Europene privind deficitul bugetar care, în opinia ei, va ajunge la finele anului la 6,9%, peste ținta de 5% asumată de Guvern. Totodată, Spătaru a negat că Guvernul va crește taxele anul viitor ca să facă rost de bani pentru pensiile mărite.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.

Florin Spătaru, despre deficitul bugetar

„Ar fi bine ca reprezentanții Comisiei Europene să fie bine informați și de ultimele date statistice pe care le avem. După foarte mulți ani, reușim ca într-o lună din 2024 să avem excedent bugetar, nu deficit. Deci acest deficit pe care l-am înregistrat în prima parte și care e justificat prin anumite plăți punctuale, dar și deficitul anticipat pe care-l avem începe să scadă, că avem un excedent într-o lună”, a declarat Florin Spătaru.

În opinia sa, la finalul anului, „ne vom putea în cadra într-un deficit foarte aproape de 5%”, ținta asumată de Guvern, dacă nivelul de colectare a taxelor va fi corespunzător, chiar va crește, și vor fi reduse cheltuielile bugetare, așa cum a anunțat premierul PSD Marcel Ciolacu.

Despre îngrijorările Comisiei Europene că majorarea consistentă a pensiilor din septembrie anul acesta va pune presiune serioasă pe buget în anii ce vin, Spătaru a spus: „Comisia a insistat ca toate jaloanele să fie respectate, iar noua Lege a pensiilor a fost un jalon din PNRR, a fost discutat cu Comisia, am prezentat scenariile și impactul pe care noua Lege a pensiilor îl are. Așa că eu sunt oarecum surprins că venim acum, după ce am adoptat legea și am avut aceste discuții și ne-am respectat angajamentele, să ne arătăm îngrijorarea”.

Întrebat dacă, totuși, creșterea pensiilor pune presiune pe buget, acesta a răspuns: „Toate sumele care au fost prevăzute cu această recalculare, care e o reparație pe care o facem pentru toți românii, au fost prevăzute în bugetul pe 2024 și s-a făcut prognoza pe 2025 și anii următori. De aceea, e important să continuăm investițiile”.

Spătaru: Nu cresc taxele în 2025

Chestionat dacă statul va mări taxele din 2025, ca să compenseze cheltuiala suplimentară cu pensiile mărite, social-democratul a răspuns:

„Cu siguranță nu. Creșterea TVA, părerea personală, dar cred că sunt mulți specialiști în domeniul economic de acord cu mine, ar fi o măsură cel puțin surprinzătoare, dacă nu extrem de proastă luată într-un astfel de context”.

Spătaru a afirmat apoi că Ciolacu a spus de mai multe ori că nu vor crește taxele, „pentru că vrem să dăm un mesaj de susținere mediului economic”.