Spania ar putea fi supravegheată de instituțiile internaționale, după semnarea acordului de finanțare a sistemului bancar

Publicat: 11 06. 2012, 15:33
Foto: csmonitor.com

Spania ar putea fi supravegheată de instituțiile internaționale după semnarea acordului de finanțare a sistemului bancar, în valoare de 100 de miliarde de euro, potrivit unor oficiali ai Uniunii Europene și Germanei, citați de The Telegraph.

Anunțul contrazice astfel declarațiile premierului spaniol Mariano Rajoy, care făcuse presiuni asupra partenerilor europeni ca ajutorul financiar să vină fără condiții atașate.

Un alt detaliu important în ceea ce privește pachetul de salvare a băncilor spaniole se referă la sursa fondurilor care vor fi virate către această țară.

Un purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin a declarat că, cel mai probabil, sursa acestor bani ar fi fondul permanent ESM – Mecanismul de Stabilitate Europeană -, care va intra în vigoare la 1 iulie.

Mecanismul de Stabilitate Europeană este o opțiune mai probabilă decât Fondul European de Stabilitate Financiară. Primul este în aproape toate privințele mai eficient decât cel de-al doilea”, a declarat oficialul german Martin Kotthaus.

Oficialul guvernamental a mai precizat că utilizarea fondurilor Mecanismului de Stabilitate Europeană depinde de momentul în care Spania va depune în mod formal cererea pentru ajutorul financiar.