Șpaga pentru doctor, înlocuită oficial. Cum își vor putea arăta pacienții recunoștința pentru medicii care i-au tratat

Publicat: 27 03. 2025, 23:21
medic de familie
Sursa foto simbol: Freepik

Șpaga pentru medici este interzisă oficial printr-un proiect de lege care a fost adoptat în Parlament. Actul normativ modifică Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 și stabilește că pacienții pot oferi donații doar spitalelor în care au fost tratați, dar nu și medicilor.

Proiectul de lege vine să clarifice o situație neclară în legătură cu dreptul la recunoștință pe care îl pot manifesta pacienții față de cei care i-au tratat. În prezent, legea permite ca pacienții să donații sau plăți suplimentare, în bani, cadrelor medicale ca recunoștință pentru felul în care au fost tratați. Pe de altă parte, însă, ÎCCJ a stabilit că medicii nu pot primi astfel de sume pentru că riscă să fie anchetați pentru luare de mită.

Noua modificare legislativă prevede că pacientul va putea face doar donații doar unității sanitare unde a fost îngrijit, nu și angajaților spitalului. Inițial, proiectul prevedea, ca obligație pentru spitalele publice, afișarea tuturor donațiilor primite într-o lună, pe o pagina web creată în acest scop de Ministerul Sănătății. Măsura a fost eliminată din forma finală a proiectului care a fost trimisă la promulgare.

Potrivit inițiatorilor acestui proiect, „oferirea unui cadou medicului reprezintă o constantă în comportamentul pacientului român, prins la mijloc în lupta dintre dreptul la recunoştinţă şi implicaţiile penale ale unui astfel de gest. De-a lungul anilor, această practică a primit varii interpretări din partea diferitelor segmente de populaţie, iar cadrul legislativ, deși a suferit câteva modificări, nu oferă un răspuns pe deplin clar”, după cum relatează avocatnet.ro.

Pacienții pot fi recunoscători doar spitalului

Autorii proiectului de act normativ susțin că nu se dorește anularea dreptului la recunoștință al pacientului în totalitate.  Acesta poate să-și arate recunoștința făcând donații bănești spitalului, chiar dacă aportul adus de medic este cel mai important.

„El poate fi veridic în anumite situații, motiv pentru care susţinem ca acesta să se manifeste doar prin donațiile transmise către unitatea medicală în care pacientul a fost îngrijit, nu şi către medici sau alţi angajaţi ai centrelor sanitare.

Deși, în efectuarea unui act medical, aportul adus de doctor este cel mai important, rezultatul final este reprezentat de un cumul de acțiuni, implicând întregul sistem medical, sistem ce poate obţine un plus de calitate prin utilizarea adecvată a donațiilor primite. Întrucât noţiunea de «plăți suplimentare» din art. 34 alin. (2) este neclară, fiind ambiguă transpunerea ei în practică, propunem menţinerea doar a posibilităţii de a face donaţii către unitatea medicală”, susțin autorii proiectului.