Soțul lui Sevil Shhaideh a lucrat 22 de ani pentru regimul Assad. Dacă va fi desemnată premier, Shhaideh va fi vicepreședinte CSAT și va avea acces la informaţii clasificate
Propunerea de premier a lui Liviu Dragnea în persoana Sevilei Shhaideh ridică tot mai multe semne de întrebare. Eventuala sa validare în funcție ar putea fi pusă în discuție pentru că soțul ei, Akram Shhaideh, a lucrat 22 de ani pentru regimul sirian Bashar Al-Assad.
Akram Shhaideh este de origine siriană şi a absolvit în 1984 Universitatea Tishreen din oraşul sirian Lattakia, informează flux24.ro. Din anul 1988 şi până în 2010 a lucrat la Ministerul Agriculturii din Siria, unde a deţinut, între altele, funcţia de şef al Departamentului de Fructe tropicale şi subtropicale.
În paralel, în această perioadă, timp de trei ani a fost angajat al unei companii din Damasc, îndeplinând funcţiile de editor şi ”comentator de documentare”.
Jurnaliștii de la flux24.ro aduc în discuție Hotărârea de Guvern 585/2002, care ar putea fi invocată pentru respingerea propunerii PSD-ALDE.
Dacă va fi numită prim-ministru, Shhaideh va fi și vicepreședinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, va participa la ședințele secrete ale acestuia și, dacă președintele României va lipsi, chiar le va prezida. Astfel, ea va avea acces la informaţii clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu.
Potrivit art.158 alin (2) din HG 585/2002, ”sunt elevante şi vor fi luate în considerare, la acordarea avizului de securitate, caracterul, conduita profesională sau socială, concepţiile şi mediul de viaţă al soţului/soţiei sau concubinului/concubinei persoanei solicitante”.
De asemenea, potrivit art.159 din Hotărârea de Guvern menționată, ”situaţii imputabile atât solicitantului, cât şi soţului/soţiei sau concubinului/concubinei acestuia reprezintă elemente de incompatibilitate pentru acces la informaţii secrete de stat” următoarele:
”c) dacă este sau a fost membru al unei organizaţii care a încercat, încearcă sau susţine răsturnarea ordinii constituţionale prin mijloace violente, subversive sau alte forme ilegale;
d) dacă este sau a fost un susţinător al vreunei organizaţii prevăzute la lit. c), este sau a fost în relaţii apropiate cu membrii unor astfel de organizaţii într-o formăde natură să ridice suspiciuni temeinice cu privire la încrederea şi loialitatea persoanei.”
Important de precizat este și art. 160: “Constituie elemente de incompatibilitate pentru accesul solicitantului la informaţii secrete de stat oricare din următoarele situaţii: (…) i) poate fi supus la presiuni din partea rudelor sau persoanelor apropiate care ar putea genera vulnerabilităţi exploatabile de către serviciile de informaţii ale căror interese sunt ostile României şi aliaţilor săi”.