UPDATE, 26 august, ora 17.35: Ministerul Educației a transmis un comunicat de presă prin care susține că informația despre angajarea Karinei Bode la CNPEE ar fi „falsă”.
„Ministerul Educației infirmă categoric informațiile apărute în mass-media referitoare la angajarea doamnei Karina Bode la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Informația este falsă! Doamna Karina Bode nu este angajata Ministerului Educației și nici a Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Nu a fost înregistrată nicio cerere de detașare în interesul învățământului pe numele doamnei Karina Bode”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Educației.
Știrea inițială: Educatoarea Karina Bode, soția ministrului de Interne, a fost instalată vineri de ministrul Sorin Cîmpeanu la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație din subordinea Ministerului Educației, „pe un post dedicat”, susțin sursele Edupedu.ro.
Astfel, soția lui Lucian Bode ar urma să fie detașată de pe funcția de director al Grădiniței nr. 12 din Zalău direct în corpul experților în științele educației și politici publice, instituția care concepe subiectele pentru toate examenele naționale și care creează curriculumul școlar. Acum cinci zile, potrivit presei locale, Inspectoratul Școlar Sălaj a numit un alt director la grădinița pe care Karina Bode o conducea încă din 2016.
Karina Bode ar fi fost instalată vineri, 20 august 2021, când a efectuat o vizită alături de cei doi miniștri, Sorin Cîmpeanu și Lucian Bode, la CNPEE, spun sursele publicației.
„I se creează un departament de educație timpurie”, care până în prezent nu există în noul Centru care a absorbit Institutul de Științe ale Educației, spun sursele politice ale Edupedu. Surse guvernamentale susțin că soția lui Lucian Bode ar fi „refuzat” un post de conducere în instituție, dorind să fie „simplu angajat care să se ocupe de educație timpurie”.
Sursele Edupedu spun că soția lui Lucian Bode ar urma să fie detașată de pe postul de director de grădiniță începând cu 31 august, ultima zi în care mai este director, pentru a fi angajată cu salariul funcției de pe care pleacă.
Karina Bode figurează în Registrul Comerțului ca asociat în două firme. Ea a deținut 32% din SC Electroprim SRL, înființată în 2001 și radiată după ce a dat faliment, în 2011.
Partenerii săi au fost fostul general de securitate Nicolae Viorel-Stanca, ridicat la gradul de general de brigadă la propunerea SRI, și soția sa de la acel moment, controversata Veronica-Elena Stanca.
Una dintre firme are ca domeniu principal de activitate „lucrări de instalații electrice”. Soțul Karinei Bode, actualul ministru de Interne, a fost electrician, iar ulterior inginer electrician la Electrica SA Zalău și a condus sindicatul muncitorilor din companie.
Karina Bode apare și la firma L.M.B. Construct SRL, de această dată ca asociat unic și administrator. Firma a fost înființată în 2007, însă se află în „întrerupere temporară de activitate”. Pe site-ul Ministerului de Finanțe se arată că ar avea ca domeniu principal de activitate „lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor”.
Karina Bode era directorul Grădiniței cu Program Prelungit nr. 12 din Zalău încă din anul 2016, când câștigase concursul de directori. În ianuarie 2021 i-a fost prelungit mandatul, fiind numită de Inspectoratul Școlar Județean Sălaj director prin detașare în interesul învățământului, transmite Monitorul de Sălaj.