Sorina Matei, în direct pe B1TV: Kovesi, impusă politic la Parchetul European, cum s-a întâmplat și la Parchetul General, și la DNA / Care a fost replica lui Rareș Bogdan (VIDEO)
Sorina Pintea, realizator „Actualitatea Românească”, a subliniat joi seaară, în direct pe B1TV, că rata de achitări a anchetelor derulate de DNA pe infracțiuni de corupție „pendulează între 30-40%”, mult peste media europeană, astfel că nu este convinsă că desemnarea lui Kovesi în fruntea Parchetului European poate fi considerată o victorie pentru sistemul judiciar din România
„Este o victorie? Să vedem ce a condus Kovesi și ce rezultate a avut, atât la Parchetul General șase ani, cât și în fruntea DNA, de unde a plecat demisă de Curtea Constituțională, timp de cinci ani. Vă pot spune și vă voi arăta mâine realitățile factuale, datele, în ce criză se zbate acum DNA, pentru că, așa cum știm, dosarele penale ajung la maturitate în instanță timp de trei ani și va fi un regres progresiv al DNA. Rata de achitări pendulează între 30-40%, pe infracțiuni de corupție”, a declarat Sorina Matei, realizator B1TV, în emisiunea „Dosar de politician” moderată de Silviu Mănăstire.
Drept contraexemplu, jurnalista a oferit date despre situația din alte state europene, precum Marea Britanie, Germania și Franța, unde ratele achitărilor nu ating pragul de 10%.
„Vă pot spune că, în Marea Britanie, între 7-9% este procentul de achitări. În Germania este de 2%, iar în Franța de 7%. Kovesi a lăsat un DNA cu o performanță pe achitări, adică oameni târâți în instanță trei, cinci, șapte ani, dovediți nevinovați, cu cariere distruse, în general politicieni – acum nu le plâng de milă politicienilor, dar aceasta este competența DNA, înalta corupție”, a adăugat Sorina Matei.
Realizatorul susține că, ceea ce s-a întâmplat joi dimineață în COREPER, „a fost un vot politic”, asemănător cu maniera în care Kovesi a fost instalată în fruncția celor mai importante instituții de anchetă penală din România.
„A fost un vot politic. Kovesi, în 2013, a fost impusă la DNA, în urma unui proces în premieră al procurorilor care o cunoșteau pe Kovesi, de la Parchetul General. Kovesi a fost impusă în 2006 la Parchetul General și, în 2019, tot impusă prin votul politicienilor și niște giruri politice, pentru că s-au întrezărit în România”, a mai afirmat Sorina Matei.
În replică, eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a explicat că entuziasmul statelor europene vizavi de Kovesi se confundă cu opoziția față de regimul Dragnea-Tăriceanu, care a condus Occidentul la ideea că România s-ar putea transforma în Ungaria. Totuși, Rareș Bogdan a scos în lumină pregătirea Sorinei Matei.
„Să știți că aici nu s-a dictat foarte mult – deci discuția a fost extrem de simplă. În momentul în care Liviu Dragnea, PSD, Nicolicea, Iordache, echipa de intervenție, Șerban Nicolae, Tăriceanu au pornit tăvălugul pe tot ceea ce înseamnă Justiție, pe capturarea de instituții, practic tot ceea ce a însemnat putere occidentală, forțele occidentale au reacționat și au încercat o contrareacție. Prin președintele Iohannis, prin partidele de Opoziție, demonstrații în stradă. O parte din succesul extraordinar și din atenția care s-a acordat procedurii de numire a lui Kovesi a fost și din cauza a ceea ce făceau Dragnea și Tăriceanu cu sistemul judiciar din România. Deja, Europa avea coșmarul numit Ungaria”, a spus Rareș Bogdan.
Totuși, Rareș Bogdan a scos în lumină pregătirea Sorinei Matei, mărturisind că susținerea sa pentru Kovesi vine dintr-o opinie personală: „E un jurnalist preocupat de zona judiciară de mult timp și are foarte multe date. A criticat, a lăudat, dar a venit cu date. Deci nu am motiv să nu o ascult cu atenție și să încerc să analizez. E foarte bine că există aceste discuții. Eu vă spun părerea mea, urmărind înainte ca jurnalist și acum ca europarlamentar această dezbatere”.