Sorin Roșca Stănescu dorește reducerea atribuțiilor CNA la unele strict tehnice

Publicat: 15 01. 2013, 12:47

Sorin Roșca Stănescu, membru al Comisiei de cultură și senator PNl, dorește reducerea atribuțiilor CNA la unele strict tehnice. Afirmația a fost făcută la într-o conferinţă de presă comună a senatorilor din Comisia pentru cultură, liberalul precizând că ar dori o nouă lege a audiovizualului, nu o modificare a celei actuale, apreciind în context că „răul teribil care a crescut ca un cancer” este actualul Consiliu Naţional al Audiovizualului.

Aş dori să reducem această instituţie care reglementează activitatea audiovizualului strict la o instituţie care veghează la standardele tehnice de emisie ale posturilor de radio şi televiziune şi care să nu aibă absolut nicio putere de a discuta, de a mai pune vreodată în discuţie conţinutul emisiunilor de radio şi televiziune, lăsând acele încălcări pe seama Parchetului şi pe seama altor instituţii, cum ar fi Protecţia Consumatorului, ca să le amendeze. Răul iniţial, într-un fel sunt participant la răul iniţial în legătură cu această Lege a audiovizualului. Eu m-am opus, conduceam Asociaţia Ziariştilor Români, dar, până la urmă, ne-a fost vârâtă pe gât acestă Lege a audiovizualului. A fost ca un element de şantaj ca să accepte Guvernul în 1990-1991 o televiziune particulară, existenţa unei televiziuni alternative şi, până la urmă, mulţi dintre colegii mei au cedat şi au acceptat să dea curs unor presiuni ale unor birocraţi de la nivelul Uniunii Europene gen Monica Macovei veniţi din alte ţări. Şi aşa s-a ajuns la acest rău teribil care a crescut ca un cancer care se numeşte CNA. E şi o economie la buget aici sunt plătiţi cu lefuri de miniştri„, a declarat senatorul PNL.

A doua prioritate pentru noul membru al Comisiei de cultură o reprezintă o lege a industriei cinematografice.

E vorba de Castel Film, unde se toarnă foarte multe filme în special americane. Problema este că suntem în competiţie cu foarte multe ţări, avem unul dintre cele mai bune studiouri din Europa şi aducem prea puţini bani bugetului României şi caselor de filme din simplul motiv că nu avem o astfel de lege care să creeze înlesnirile necesare care sunt şi în alte state europene legate de sistemul de taxare şi impozitare în industria cinematografică. E un domeniu care poate aduce bani şi glorie României”, a spus Roşca Stănescu, citat de Agerpres.

Totodată, liberalul se va implica și în activitatea presei scrise. Senatorul vrea să aducă elemente din legislaţia europeană în cea românească.

Presa este un bun al cetăţenilor României şi în sensul acesta ea, făcând un serviciu public, statele, guvernele trebuie să înţeleagă că presa scrisă trebuie să supravieţuiească pentru a nu se tabloidiza în halul în care a făcut-o„, a motivat ziaristul Sorin Roşca Stănescu.