Judecătorii de la Curtea de Apel din Atena au decis, vineri, ca Sorin Oprescu să rămână în arest până la pronunțarea unei decizii privind extrădarea.
Avocații lui au depus deja contestație față de decizia de vineri. Contestația se va judeca peste 10 zile.
Condamnat la 10 ani de închisoare și dat în urmărire internațională, Sorin Oprescu a fost reținut în Atena, în 17 mai, în timp ce ar fi încercat să plece spre o insulă din Marea Egee. Potrivit presei elene, Oprescu locuia într-o zonă exclusivistă, însă nu intenționa să rămână în capitala Greciei. Pe numele lui fusese emis un mandat european de arestare.
Pe 13 mai, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe fostul primar general al Capitalei la 10 ani și opt luni de închisoare. Tot atunci, judecătorii au dispus confiscarea extinsă a sumelor de 102.000 lei și 9.400 euro, precum și a mai multor case și terenuri deținute de Sorin Oprescu în București, mai precis pe strada Herăstrău, și în Ciolpani, județul Ilfov.
Procurorii anticorupție anunțau pe 20 noiembrie 2015 că au dispus trimiterea în judecată a lui Sorin Oprescu și a mai multor persoane.
„Inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane a constituit un grup infracțional organizat la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, care avea ca scop săvârșirea de infracțiuni de corupție, mai precis dare și luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului București, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus inculpatul Oprescu Sorin Mircea”, spunea DNA la acel moment.
Potrivit magistraților, la început structura grupului era simplă și perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituției publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influența necesară determinării câștigătorului unei proceduri de achiziții publice, dar și dreptul de a semna acordurile cadru și contractele), conducători de societăți private care doreau să execute lucrări, precum și o sumă de apropiați ai liderului care să-l ajute, prin documente fictive și societăți fără activitate, să obțină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privați.