Sorin Cîmpeanu: Trebuie să ne concentrăm pe deschiderea școlilor, pe care ne-o dorim cât mai rapid va permite situația epidemiologică
Sorin Cîmpeanu a preluat, joi dimineață, șefia Ministerului Educației de la colega sa de partid, Monica Anisie. El a precizat că toată lumea își dorește redeschiderea cât mai rapidă a școlilor, dar acest lucru trebuie să se întâmple doar când evoluția epidemiei de coronavirus o va permite.
„Când problemele cronice din sistemul de educație se suprapun cu criza sanitară, problemele economice și efervescența politică, Ministerul Educației trebuie să fie în prima linie a responsabilității alături de cel al Sănătății. E cel mai mare sistem în orice țară. Trebuie să ne concentrăm pe deschiderea școlilor, pe care ne-o dorim cât mai rapid va permite situația epidemiologică. Repet ne dorim cu toții reîntoarcerea cât mai grabnică la școală: gradiniță, învățământ primar, apoi învățământ gimnazial,liceal și universitar”, a declarat Cîmpeanu.
Acesta a precizat că nu vrea să avanseze o dată a redeschiderii unităților de învățământ înainte de „o analiză profesionistă”.
Întrebat despre un orizont de timp în care ar putea fi deschise școlile, Cîmpeanu a spus: „Nu insistați pe această întrebare, această întrebare își găsește răspunsul pintr-o analiză responsabilă împreună cu ministrul Sănătății și cu specialiștii în epidemiologie. Urmează să avem o discuție foarte serioasă, așezată în acest sens”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Valeriu Gheorghiță susține că școlile s-ar putea redeschide la finele lunii martie – începutul lunii aprilie
Duminică, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat cășcolile s-ar putea redeschidela sfârșitul lunii martie – început de aprilie, după ce se vor vaccina cadrele didactice și persoanele considerate vulnerabile.
Gheorghiță a mai susținut că activitatea în interiorul școlilor a fost foarte bine organizată, riscul de transmitere a SARS-CoV-2 fiind foarte mic. Problema a ținut mai mult de activitățile conexe celor din interiorul școlilor.
Potrivit medicului, copiii nu dezvoltă forme severe de COVID-19, ba chiar mulți nici nu prezintă simptome. Problema este că ei pot transmite virusul unor persoane mai vulnerabile, precum părinților, bunicilor sau profesorilor. De altfel, unitățile de învățământ au fost închise tocmai pentru că, fiind mulți asimptomatici, copiii infectați nu puteau fi depistați din timp, așa încât să fie prevenită răspândirea coronavirusului.