Sorin Cîmpeanu: Sunt peste 1 milion de tineri în categoria NEET / Învățământul profesional va fi o alternativă viabilă atunci când va fi bun pentru copiii tuturor (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu: Sunt peste 1 milion de tineri în categoria NEET / Învățământul profesional va fi o alternativă viabilă atunci când va fi bun pentru copiii tuturor (VIDEO)
Foto: gov.ro

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a afirmat că peste 1 milion de tineri se regăsesc în așa-zisa categorie NEET – nu au loc de muncă, nu merg la școală și nu sunt angrenați în nicio altă formă de pregătire profesională. Potrivit demnitarului, câteva dintre soluțiile pentru rezolvarea problemei ar putea fi învățământul dual în parteneriat cu mediul economic sau Bacalaureatul diferențiat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sorin Cîmpeanu, despre tinerii din categoria NEET (Not in Education, Employment or Training)

„Cu siguranță sunt peste un milion de tineri în această situație. Soluția poate fi învățământul profesional în cea mai bună formă a lui de organizare, învățământul dual în parteneriat cu mediul economic. Soluția poate fi un Bacalaureat diferențiat. Soluțiile sunt multiple, însă, repet, această problemă care trenează de mulți ani, care este cumulativă, se adună an de an din ce în ce mai mulți, în loc să fie mai puțini sunt mai mulți, face parte din problemele cronice ale sistemului de educație. Primul nivel care poate fi rezolvat cel mai rapid este acela politic, politicianist, apoi nivelul 2 este cel economic, și vorbim de construcția bugetului pe anul 2021, pentru că aici îți trebuie resurse și în bugetul național, și în PNRR, Planul Național de Redresare și Reziliență. Al treilea nivel este cel pe care îl controlăm cel mai puțin, acela al situației epidemiologice. Abia la bază avem nivelul 4, cu probleme cronice. Din păcate, timpul nu mai are răbdare cu noi. Logic ar fi să abordăm aceste paliere simultan, însă mă tem că avem răspunderea abordării simultane, ceea ce îngreunează foarte mult abordarea, dar soluții trebuie să găsim. Cei care ne-am angajat pentru asta ne-am angajat”, a declarat Sorin Cîmpeanu, duminică seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

El a explicat că „trebuie renunțat la acea doză de ipocrizie existentă în sistem”, pentru că învățământul profesional va fi o alternativă viabilă doar atunci când va fi bun pentru copiii tuturor.

„Am spus-o și o repet. Trebuie renunțat la acea doză de ipocrizie existentă în sistem. Învățământul profesional va fi o alternativă viabilă atunci când el va fi bun și pentru copilul dumneavoastră, și pentru copilul meu, și pentru copiii altora. Până atunci, dificultățile de mentalitate rămân”, a adăugat ministrul Educației.

Întrebat cum îi găsim pe tinerii din categoria NEET, Sorin Cîmpeanu a explicat: „Cum îi găsim – încurajând și, din fericire, există o prioritate a programului de guvernare, există o linie de finanțare foarte generoasă în PNRR pentru susținerea învățământului dual. Pentru campusuri care să asigure, pentru că problemele nu sunt doar la nivelul educației, problemele sunt la nivelul autorităților locale, problemele sunt la nivelul Ministerului Muncii, problemele sunt la Ministerul de Finanțe și la Ministerul Proiectelor Europene, combinat și cu Ministerul Sănătății foarte mult. Aceste campusuri să fie finanțate în parteneriat școală-angajator. Ele vor putea să funcționeze și lângă școală, și lângă angajator. Este o provocare deosebită și este o oportunitate, chiar dacă traversăm o perioadă de criză. Înțelegând că după ce vom fi depășit această criză, cu siguranță lucrurile vor arăta altfel. Se va merge mai mult către teleșcoală, se va merge mai mult către telemuncă. Deci, atunci când îi vom forma pe acești tineri să îi formăm deja în perspectiva unor joburi ale viitorului care nu prea seamănă cu ceea ce cunoaștem noi acum”.

Tot la „Dosar de politician” duminică seară, ministrul Educației a vorbit și despre redeschiderea școlilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - Directorul INSCOP: Încrederea românilor în Rusia se află la minim absolut, în timp ce atitudinea pro europeană s-a întărit
23:43 - Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, și-a făcut partid în Marea Britanie: „Voi fi premier”
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de 12.000 de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările