Elevii din clasele a VIII-a au susținut în această săptămână simularea la Evaluarea Națională, iar tinerii din clasele a XIII-a și a XII-a au susținut probele pentru la evaluarea la Bacalaureat, în cursul săptămânii trecute. Școlarii au primit deja rezultatele, iar ministrul Educației spune că acestea „sunt mai slabe ca în 2021”.
Sorin Cîmpeanu spune că excepțiile s-au înregistrat la simularea pentru BAC. Totuși, ministrul Educației spune că simulările vin în fiecare an cu subiecte de au un grad de dificultate mai ridicat față de probele pe care le vor susține elevii de gimnaziu și liceu în cursul verii.
„Rezultatele la simulare, cu două excepţii, sunt mai slabe decât anul trecut. Excepţiile sunt la examenul de Bacalaureat pentru proba obligatorie a profilului, la care anul acest avem o rată promovare de 59,73% , anul trecut am avut 51,4%. Deci este mult mai bine anul acesta.
Proba la alegere a profilului a înregistrat o uşoară creştere, de la 68,1% anul trecut la 70,92% anul acesta. În rest, la toate celelalte probe – Limba şi literatura română bacalaureat avem o scădere de la 70,2% la 68,31%. (…) În schimb, la Evaluarea Naţională la Limba şi literatura română note mai mari sau egale cu 5 avem 70,53% mai puţin decât anul trecut.
La limba şi literatura maternă avem 82,45%, iar la matematică avem 60,58%, faţă de 59,77% anul trecut”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.
Sorin Cîmpeanu a ținut să precizeze că subiectele au un grad mai ridicat de dificultate la simulare, comparativ cu momentul în care se dau examenele.
„Examenele de simulare, în general, aş vrea să precizez, presupune subiecte/itemi cu un grad de dificultate mai mare decât examenele propriu zise.
În urma analizei acestor rezultate, colegii mei deja şi-au însuşit lecţiile şi vor face un setting adecvat pentru subiectele de la examenele naţionale de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională.
O primă concluzie pe care ne-au spus-o deja este aceea că rezultatele sunt foarte slabe”, a mai declarat ministrul Educației.
Totuși, Ministrul Educației a explicat faptul că rezultatele de la simularea din 2022 demonstrează faptul că școala online a fost departe de a-și atinge scopul.