Sorin Cîmpeanu: Regulile de distanțare, adaptate la realitățile școlii românești și nu numai / Ordinul comun de la ministerele Educației și Sănătății va trebui să fie explicit – altfel, nu îl semnez (VIDEO)
Ordinul comun privind regulile de protecție sanitară în școli, care va fi semnat de miniștrii Educației și Sănătății, va trebui să fie foarte clar, foarte explicit, ușor de înțeles și, mai cu seamă, să poată fi aplicabil la realitățile școlii românești, a subliniat ministrul Sorin Cîmpeanu. „Atâta vreme cât voi considera, poziționându-mă din perspectiva unui director sau a unui rector, am ceva exercițiu, și nu voi înțelege ce trebuie să aplic din acest ordin, nu voi semna acest ordin”, a mai spus același demnitar, miercuri, într-o conferință de presă.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, despre regulile de protecție sanitară în școli
Întrebat dacă în ordinul comun ce va fi semnat de miniștrii Educației și Sănătății va fi prevăzut și numărul maxim de elevi ce vor avea voie într-o singură clasă, dar și cum vor învăța aceștia, Sorin Cîmpeanu a răspuns: „Cu siguranță, da. S-a precizat de la bun început, încă din data de 15 ianuarie, că se renunță – atunci la nivel de propunere, acum la nivel de decizie – la acel scenariu hibrid, care presupunea alternanță cu prezență, prezență fizică și prezență online. A fost un scenariu care s-a dovedit a fi foarte ineficient din perspectivă educațională. A fost un scenariu care a determinat pierderi care acum trebuie compensate prin acest program național de acțiuni remediale. Deci, s-a renunțat”.
„Chiar dacă s-a renunțat ca variantă sistemică la acest scenariu, sunt cele cinci excepții, pe care le-am prezentat deja, care vor conduce procesul de predare-învățare în online. Deci, dacă e cazul să le reiau, elevii care au contraindicații medicale, și aici un lucru foarte important, acei elevi au deja adeverințe de la începutul primului semestru. Vom insista ca acele adeverințe, pentru că sunt în același an școlar, să fie luate în considerare și să nu punem elevii pe drumuri pentru alte adeverințe medicale, care să ateste vulnerabilități ce îi împiedică să vină la școală cu prezență fizică. Doi, este vorba de elevii care au aparținători în familie cu aceste vulnerabilități, lucru ce îi împiedică să intre în colectivitate. Trei, este vorba de elevii care prezintă simptome specifice în anumite zile, caz în care nu este necesar să avem astfel de adeverințe. Se recomandă apăsat să nu intre în colectivitate. De asemenea, profesorii cu vulnerabilități medicale sunt nevoiți să prezinte certificate care să ateste acest lucru de la un medic de medic de medicina muncii, pentru că un ordin de ministru, fie el și comun, nu poate schimba o lege, și profesorii care au simptome, la fel ca și elevii, iarăși, nu se vor prezenta în comunitate”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației a explicat că „toate aceste elemente vor conduce la o micșorare a presiunii numărului de elevi în clasă, pentru că, sunt convins, vor fi situații nu puține”.
„Regulile de distanțare vor fi adaptate la specificul și realitățile școlii românești și nu numai școlii românești. Acest ordin de ministru comun va trebui să fie foarte clar, foarte explicit, ușor de înțeles și, mai cu seamă, să poată fi aplicabil la realitățile școlii românești. Atâta vreme cât voi considera, poziționându-mă din perspectiva unui director sau a unui rector, am ceva exercițiu, și nu voi înțelege ce trebuie să aplic din acest ordin, nu voi semna acest ordin. El trebuie să fie foarte clar și să fie aplicabil. 90% din școlile din România au bănci de doi elevi. Dacă sunt bănci de doi elevi, vor sta doi elevi în bancă. Accentul se pune pe portul măștii, este o condiție determinantă. De asemenea, pe o altă măsură simplă, ce ține de aerisirea-ventilația spațiilor închise, sălilor de clasă. Sunt lucruri esențiale, care vor fi cuprinse în acest ordin”, a adăugat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.