Sorin Cîmpeanu, propunerea pentru Educație a coaliției de guvernare, a primit aviz favorabil în comisii. Ce priorități are

Publicat: 23 12. 2020, 14:21

Sorin Cîmpeanu, ministrul propus la Educație din partea PNL, USR PLUS și UDMR, a oferit prima reacție după ce a trecut de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului.

Sorin Cîmpeanu a declarat că e nevoie de investiții importante în domeniule ducației.

„Educaţie de calitate fără resurse nu se poate, nu s-a inventat. (…) În educaţie, fără profesori nimic nu se poate obţine. E nevoie de dedicaţie. Din fericire, avem încă multe cadre didactice dedicate, după cum avem şi cadre didactice care se opun oricărei schimbări”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, Cîmpeanu a menționat și decalajele existente între învățământul urban și cel rural, pentru care are în vedere un proiect în acest sens.

„Aceste decalaje există (n.r. între mediul rural şi cel urban). O preocupare pe care am afirmat-o, pe care o susţin şi pe care o voi implementa cât se poate de clar, cunoscând mecanismele pe care trebuie să le acţionez pentru a avea şanse să reduc decalajul existent între urban şi rural, ştiind că aproape jumătate dintre copii învaţă în mediul rural, ştiind că acolo sunt problemele cele mai grave ce ţin de calitate şi ce ţin de echitate. Salut una din ultimele decizii ale Guvernului prin care s-a instituit, apropo de echitate, un cuantum minim al bursei per elev”, a mai declarat Cîmpeanu.

Reducerea ratei de analfabetism funcțional, printre prioritățile lui Sorin Cîmpeanu

De asemenea, printre prioritățile lui Cîmpeanu se numără și reducerea ratei de analfabetism funcțional.

„Se tratează în paralel cu reducerea temelor pentru acasă, se tratează în paralel cu o adaptare a curriculumului care să ne permită rezultate la testele PISA aşa cum cred eu că le merită şcoala românească, care să ne permită o reducere drastică a ratei de analfabetism funcţional care, vă spun de pe acum, nu se poate face în 1-2 ani, dar trebuie să facem ceea ce trebuie, pentru ca acest lucru să se reducă atunci când se va putea.

Aceasta se face printr-o cooperare între profesorii de biologie, de chimie, de fizică, nu se vor comasa materii, dar în momentul când vom fi în stare să asigurăm această cooperare coerentă între cadre didactice, la nivelul curricumului, cu siguranţă rezultatele la testele PISA vor fi mult diferite faţă de ceea ce avem acum”, a mai punctat CÎmpeanu.

Sorin Cîmpeanu, înlocuitorul Monicăi Anisie la Educație

Sorin Cîmpeanu (52 de ani) ar urma să-i ia locul Monicăi Anisie la Educație. Cîmpeanu a mai fost ministru al Educației în Guvernul Ponta, de la PSD, susținut de PC. De asemenea, Cîmpeanu a fost și premier interimar număr demisia lui Ponta, urmare a incendiului de la Colectiv. În plus, a mai deținut funcțiile de viceprim-ministru și ministru interimar.

Cîmpeanu a intrat în PNL în anul 2020. De-a lungul timpului, politicianul a mai activat în ALDE și PRO România.