Sorin Cîmpeanu, pe B1 TV, după discuția cu Ministerul Finanțelor: Toate solicitările pe care le-am adresat vizează atât încurajarea echității, cât și încurajarea performanței (VIDEO)
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a oferit detalii despre discuția preliminară de joi cu Ministerul Finanțelor, în contextul în care a solicitat suplimentarea resurselor pentru sectorul pe care îl administrează. „Fiecare sumă a fost argumentată din mai multe perspective”, a precizat oficialul, în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Dan Gabor.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Sorin Cîmpeanu, pe B1 TV, după discuția cu Ministerul Finanțelor
„A fost prima discuție, o discuție preliminară cu Ministerul de Finanțe, în care Ministerul Educației a pus pe masa discuțiilor toate solicitările, cu argumentație foarte la obiect. Fiecare sumă a fost argumentată din mai multe perspective. Este nevoie, spre exemplu, de o creștere a finanțării pentru rezidențiat, știut fiind faptul că în urma perioadei criză sanitară numărul rezidenților a crescut cu 6.000, 6.000 de rezidenți care vor trebui să fie finanțați. Finanțarea se face prin intermediul Ministerului Educației către universitățile de medicină și farmacie. Aceste lucruri necesită un plus de finanțare”, a declarat Sorin Cîmpeanu, care a vorbit în aceeași emisiune și despre plata pentru orele remediale.
Întrebat care e domeniul în care se resimte cea mai mare nevoie de bani în acest moment, ministrul Educației a explicat: „Am spus-o dintotdeauna, în egală măsură, în educația din România trebuie să încurajăm echitatea în primul rând, dar la fel de bine să încurajăm și performanța. Toate solicitările pe care le-am adresat Ministerului de Finanțe la această discuție preliminară vizează atât încurajarea echității, cât și încurajarea performanței. Avem spre exemplu un rezultat absolut excepțional, astăzi Ministerul Educației a primit echipa de robotică AutoVortex, o echipă care a primit pentru prima oară în Statele Unite ale Americii o recunoaștere la concursul de robotică, anume premiul I, pentru prima oară obținut de o echipă care nu este o echipă din Statele Unite. Avem performanță și performanța trebuie să fie încurajată”.
Referitor la majorarea salariilor pentru profesori, el a afirmat: „După cum foarte bine știți, datele pentru implementarea România Educată sunt 1 august, apoi 10 septembrie, apoi 1 octombrie, data pentru prezentarea unui pachet legislativ care să cuprindă inclusiv o salarizare atractivă bazată pe criterii de performanță pentru profesori. În momentul în care vom încheia aceste consultări, voi fi în măsură să vă răspund exact cu cât ar trebui să crească salariile cadrelor didactice pentru a fi atractive. Pentru a susține, așa cum am spus, și performanța, este vorba de performanța în acele instituții și unități de învățământ preuniversitar de elită, cât și echitatea, este vorba de un acces pentru toți elevii acestei țări, mai ales pentru cei din comunitățile rurale și alte medii dezavantajate”.
Întrebat dacă poate divulga măcar un procent orientativ în ceea ce privește o eventuală creștere, ministrul Sorin Cîmpeanu a reiterat: „V-am spus că nu doresc să avansez niciun procent minim înaintea consultărilor, înaintea stabilirii unor criterii agreate de salarizare pe criterii de performanță, care să încurajeze performanța și să încurajeze profesia de dascăl îndeosebi în acele medii dezavantajate, mediul rural și nu numai”.