Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat, joi seară, la TVR,că nu are niciun motiv să nu ţină cont de opiniile specialiştilor în privința focarelor care ar putea să apară în școli.
„Nu am niciun motiv să nu iau în considerare opiniile specialiştilor şi aprecierea a fost că acest risc este gestionabil”, a precizatministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, când a fost întrebatdacă îşi asumă riscul ca şcolile să devină focare de COVID-19.
El a vorbit și despre campania de vaccinare.
„Disponibilitatea de vaccinare este un parametru important. Rezultatele vaccinării se vor vedea după ce se va face şi vaccinarea şi rapelul. Mulţumesc pentru înţelegere cu privire la prioritatea de vaccinare a personalului din învăţământ. Am avut această înţelegere şi este de apreciat”, a declarat ministrul Educaţiei.
Acesta a mai spus că”nu vor exista diferenţe de statut” între profesorii care se vor vaccinaşi cei care nu se vor imuniza.
„Este foarte important să precizăm că toate celelalte reguli vor trebui respectate”, a mai spus Cîmpeanu.
El a spus că decizia deschiderii școlilor a fost”adoptată prin consens”.
„Important este să ne putem păstra pe acelaşi palier sau să avem scăderi sau să nu avem creşteri semnificative”, a precizat ministrul.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, că începând din 8 februarie, majoritatea şcolilor se vor redeschide. El a mai spuscă o decizia finală va fi luată în 2 februarie.
„Va exista scenariul verde – în care absolut toate școlile sunt deschise; scenariul galben – în care avem deschise grădinițele, învățămîntul primar clasele I – IV și clasele VIII, XII și a XIII-a și zona roșie în care sunt deschise grădinițele și clasele I-IV, chiar dacă sunt peste 3 la 1.000 de locuitori rata de infectare. Ele vor rămâne deschise până la pragul de 6 care sigur generează suspendarea mai multor activități, deci și a școlilor.
Până la 6, chiar și în scenariul roșu, grădinițele și învățământul primar rămân în funcțiune. Pe de-o parte reprezentanții din Sănătate au spus că cei mici sunt mai puțini vulnerabili la virus, iar din perspectiva educației cei mici înregistrează cele mai mari dificultăți cu privire la predarea online”, a declarat Sorin Cîmpeanu, laDigi 24.
„Toți elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a sunt în clasă în scenariul galben, s-a renunțat la scenariul hibrid în decizia de astăzi. În galben nu merg cei din clasele V, VI și VI, respectiv IX, X, XI, acești elevi fac ore online. Sistemul hibrid dispare complet”, a mai adăugat Cîmpeanu.
Scoaterea scenariului hibrid din cele trei scheme în care se pot relua cursurile s-a datorat faptului că nu a dat rezultate dorite în toamnă, în primul semestru al anului școlar 2020 – 2021.
„Experiențele din educație mi-au arătat că nu este eficient și mi se pare că este mai simplu și mai eficient așa. Unul dintre motive este cel că profesorilor le este imposibil să aibă grijă de jumătate de elevi din clasă și de cealaltă jumătate din online în același timp”, a precizat el.