Educația este departe de a primi o alocare bugetară echivalentă unui procent de 6% din PIB, dar în raport cu constrângerile bugetare și economice specifice anului 2021 proiectul de buget adoptat de Guvernul Cîțu reușește să acopere toate categoriile de cheltuieli, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. În plus, spune demnitarul, „peste acest buget al educației se suprapune orice vom obține ca resursă alocată educației din Planul Național de Redresare și Reziliență”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Am spus și repet – în raport cu constrângerile bugetare și economice specifice acestui an, este un buget care reușește să acopere toate categoriile de cheltuieli. Este un buget în valoare absolută pentru Ministerul Educației mai mare cu 244 de milioane de lei. Bugetul educației, nu al Ministerului Educației, este mai mare cu 2,2 miliarde lei. Este 39,653 miliarde lei – bugetul educației, acela care este prevăzut în Articolul 8 din Legea Educației Naționale. Este în valoare absolută, fără doar și poate, am dat un comunicat de presă, cu toate aceste valori, începând cu anul 2005. Oricine poate să compare matematic, pentru că cifrele sunt cifrele, valorile în dreptul Ministerului Educației și în dreptul acțiuni educație, acțiuni învățământ”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Întrebat dacă bugetul prevăzut este suficient, ministrul Educației a răspuns: „În raport cu necesarul de resurse din educație, nu. În procente, este un buget al educației și al Ministerului Educației ușor mai mic decât anul precedent. Totuși, anii 2020 și 2021 înregistrează, și în valoare absolută, luați împreună, 2020 și 2021, și procentual, cele mai mari valori din ultimii 10 ani. Nu este un secret faptul că suntem departe de ținta asumată de 6% din Produsul Intern Brut (…) dar peste acest buget al educației se suprapune orice vom obține ca resursă alocată educației din Planul Național de Redresare și Reziliență”.
Guvernul Cîțu a adoptat în formă finală proiectul de buget pentru 2021, dar pentru a intra în vigoare și a produce efecte acesta are nevoie de aprobarea Parlamentului. În prezent, proiectul este dezbătut și avizat de comisiile parlamentare de specialitate, urmând ca votul final din Legislativ să aibă loc, cel mai probabil, marți, 2 martie.
Premierul Florin Cîțu a subliniat, vineri, că își dorește ca proiectul de buget pentru anul 2021 să fie aprobat de Parlament în forma adoptată de Guvern.