Sorin Cîmpeanu: Ministerul Educației își propune să doteze 10.000 de laboratoare școlare. Suma investită – 400 de milioane de euro / În multe școlile sunt probleme și cu asigurarea spațiilor necesare (VIDEO)

Publicat: 14 05. 2021, 19:33
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat vineri, pentru B1 TV, că a vizitat mai multe școli din Ilfov și a constatat că nicăieri nu sunt laboratoare de fizică, biologie și chimie cu adevărat funcționale. Cîmpeanu a spus apoi că Ministerul intenționează să doteze 10.000 de laboratoare școlare, iar suma investită ar putea fi de 400 de milioane de euro. „Din păcate, în multe din școlile pe care le-am văzut sunt probleme cu asigurarea spațiilor de învățământ. Sunt laboratoare transformate în săli de clasă”, a mai precizat acesta.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Dan Gabor.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sorin Cîmpeanu vrea dotarea a 10.000 de laboratoare școlare

„Acea deplasare pe care am făcut-o în multe școli din județul Ilfov – Ciorogârla, Clinceni, Bragadiru, Vidra, Sintești – a avut un dublu scop. În primul rând, am dorit să văd care sunt nevoilw de investiții în infrastructura școlilor – proiecte de consolidare și de extindere a școlilor, știind că Ilfovul face parte din zonele suprapopulate, care are probleme cu asigurarea spațiilor de învățământ.

Al doilea obiectiv a fost să aflu în ce măsură în școlile din Ilfov sunt laboratoare de chimie fizică, biologie funcționale. Deși sunt școli precum Școala gimnazială nr. 1 din Bragadiru, care are o infrastructură de excepție, nici măcar acolo nu putem spune că sunt laboratoare funcționale”, a declarat Sorin Cîmpeanu, pe B1 TV.

Acesta a precizat apoi că Ministerul pe care îl conduce intenționează să investească în dotarea a 10.000 de laboratoare, pentru ca ele chiar să fie folosite și să nu rămână simple săli de clasă: „În condițiile în care, în ultimii ani, elevii nu au putut beneficia de astfel de pregătire la discipline care necesită și pregătire practică, laboratoare, intenția Ministerului Educației e de a investi în dotarea a 10.000 de laboratoare”.

Cîmpeanu a mai afirmat că o altă problemă ține de lipsa spațiului: „Am vrut să mă asigur că în școli sunt spațiile necesare ca ele (laboratoarele) să funcționeze cu adevărat. Din păcate, în multe din școlile pe care le-am văzut sunt probleme cu asigurarea spațiilor de învățământ. Sunt laboratoare transformate în săli de clasă. E o problemă cu spațiile. Cu atât mai de mirare e o inițiativă care, dacă s-ar finaliza, ar însemna că se cedează spații din rețeaua școlară, spații spații de învățământ, fără avizul conform al Ministerului Sănătății”.

„E nevoie de investiții în învățământ, iar Ministerul Educației va face aceaste investiții. Dotarea laboratoarelor are alocată o sumă – negocierile nu sunt încheiate – de circa 400 de milioane de euro. Acești bani trebuie să se regăsească în pregătirea elevilor, în rezultatele la testele PISA”, a mai declarat ministrul Educației, pentru B1 TV.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că nu e vina directorilor de școli pentru această situație, ci a sistemului de învățământ care nu a știut să facă investiții.