Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat că în România cea mai mare parte a alocărilor pe educație se duc spre partea de salarizare. Pentru investiții în educație, autoritățile se bazează pe PNRR și pe resursele generate de fonduri europene clasice, a explicat oficialul la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, joi seară, pe B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat dacă se gândește să majoreze salariile profesorilor, Sorin Cîmpeanu a precizat: „Da, este un obiectiv important pentru că atunci când am spus de coerență, coerență pe nivel de educație și între niveluri de educație, coerență între resursele alocate și obiective, ne gândim și la salarizarea sistemului de învățământ. Sigur, asta este direct legată de alocația pentru sistemul de educație, suntem acum la 3,55% din PIB. Nu știu dacă e bine să ne raportăm la PIB sau la bugetul național, este o întrebare importantă. Oricum ar fi, rămânând raportare la PIB, media europeană este de 4,7%. Un prim obiectiv este acela de atingere a mediei europene. Până la 6%, cel prevăzut de lege, să atingem noi 4,7%, media europeană”.
Referitor la ponderea pe care o reprezintă salariile în alocarea pentru educație într-o țară civilizată, ministrul a explicat: „Nu am date exacte, cu siguranță, mai mult de jumătate, dar la fel de sigur că nu atât de mult pe cât reprezintă în România, pentru că în România cea mai mare parte a alocărilor pe educație se duc pe salarizare”.
„Noi când am vorbit despre alocare din PIB, am vorbit despre bugetul național. Intră în ecuație oportunitatea utilizării resurselor unice, n-au mai fost până acum resurse în Planul Național de Redresare și Reziliență, și a resurselor generate de fonduri europene clasice. Pe aceste resurse ne bazăm pentru investiții în educație”, a adăugat Sorin Cîmpeanu, care a vorbit în aceeași emisiune și despre proiectul „România Educată”.