Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației, a anunțat că discuțiile cu studenții pe tema Legii învățământului superior au ajuns la „rezultate fără precedent”. De cealaltă parte, reprezentanții studenților acuză că dezbaterea nu a fost una reală, iar solicitările lor „au fost respinse pe bandă rulantă”. De altfel, și elevii, cei care ar trebui să fie în centrul sistemului de învățământ, s-au plâns că au fost ignorați în cadrul așa-ziselor consultări privind Legile Educației.
„Întâlnire cu rezultate fără precedent în istoria consultărilor între Ministerul Educației și studenți!”, și-a început ministrul un mesaj postat pe Facebook.
Cîmpeanu a enumerat aspectele asupra cărora reprezentanții Ministerului și cei ai studenților au căzut de acord.
Printre acestea se numără creșterea reducerilor pentru transportul intern feroviar și naval al studenților, de la 50% la 65%, majorarea subvenției pentru cămine-cantine cu 50% sau dreptul studenților de a convoca ședințe extraordinare ale Senatului universitar:
De cealaltă parte, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), una dintre asociațiile care au participat la discuții, a susținut că nu a fost o dezbatere reală și a făcut apel la desfășurarea cu adevărat a unor consultări.
„Remarcăm cu indignare că, inclusiv în ultimele zile de consultări, Ministerul Educației alocă un timp minimal pentru dezbaterile cu studenții, continuă să ne ignore solicitările și tratează cu superficialitate propunerile federației. Astăzi (luni), în cadrul unei negocieri care s-a dovedit a fi de formă, cu reprezentanții Ministerului Educației, delegații ANOSR au susținut o parte dintre amendamentele transmise, însă acestea au fost respinse pe bandă rulantă, sub diferite pretexte”, a transmis ANOSR.
Alianța a detaliat apoi măsurile pe care ea le-a propus privind învățământul universitar: