Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a declarat că, în județele în care promovabilitatea la Bacalaureat este sub 50 la sută, se vor lua măsuri, astfel încât rezultatele viitoare ale candidaților să fie mai bune. Județele la care face referire Ministrul sunt Giurgiu și Teleorman, unde promovabilitatea a scăzut în comparație cu anul trecut, dar Ilfov, deși este în aceeași situație, nu este vizat deoarece aici s-a înregistrat o creștere cu 11,6 față de anul trecut.
„Ilfov, deşi este sub 50 la sută, are o creştere de 11,6 la sută faţă de 2014. De altfel, 11,9 la sută este creşterea cea mai mare între cele 42 de inspectorate, iar pe locul al doilea este Ilfov. Deci, în Ilfov, măsurile luate s-au dovedit a fi eficiente. Rămâne să ne concentrăm pe celelalte două judeţe şi să vedem cum putem susţine, prin ce mijloace, o pregătire care să conducă la rezultate mai bune ale candidaţilor din aceste judeţe”, a declarat Ministrul Învățământului, potrivit Mediafax.
El a mai declarat că măsurile ce trebuie avute în vedere necesită timp și perseverență și că, în opinia sa, toată lumea își dorește o pregătire mai bună a elevilor, nu doar un procent mai mare de promovare.
„Sigur că putem să avem un procent de promovare la nivel naţional mult mai bun dacă schimbăm structura Bacalaureatului. După cum ştiţi, înainte de 2010, era o cu totul altă structură a examenului de Bacalaureat, erau note acordate la probele orale şi, sigur, asta a schimbat foarte mult. Dacă ne dorim să avem procent de promovare mai mare putem să luăm unele măsuri, dar sunt convins că nimeni nu-şi doreşte un procent de promovare mai mare, ci îşi doreşte, în ultimă instanţă, o pregătire mai bună a absolvenţilor noştri. Aceste măsuri necesită timp şi perseverenţă. În primul rând, avem un program aprobat la nivel naţional, este vorba de sprijin pentru Bacalaureat şi acces la facultate. Acest program se concentrează pe măsurile de sprijin tocmai al celor din zonele defavorizate din mai multe perspective. Cele două judeţe se încadrează în această zonă, mai ales mediul rural aferent populaţiei şcolare din aceste judeţe”, a declarat Cîmpeanu.
El a mai afirmat că măsurile sunt necesare la nivelul organizării sistemului de educație din cele două județe, dar că aplicarea acestora nu va fi suficientă dacă profesorii nu vor fi bine pregătiți și devotați.