Sorin Cîmpeanu: Doar profesorii de biologie și medicii pot avea competențe să predea Educație pentru viață / Programa Educației sanitare, prezentată pe scurt de ministrul Educației (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu: Doar profesorii de biologie și medicii pot avea competențe să predea Educație pentru viață / Programa Educației sanitare, prezentată pe scurt de ministrul Educației (VIDEO)
Foto: gov.ro

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat că susține introducerea Educației pentru viață ca disciplină obligatorie, iar discipinele obligatorii sunt predate de către profesori. „Pot fi acceptați și medicii care au competență în acest domeniu”, a adăugat oficialul la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, miercuri, pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, despre Educația pentru viață și Educația sanitară

Întrebat cine va preda Educația pentru viață, ministrul Educației a răspuns: „Doar profesorii de biologie și medicii pot avea aceste competențe”. Întrebat dacă vor putea susține predarea și diverse ONG-uri care pretind că au instruire în domeniu, el a adăugat: „Pot să aibă orice instruire. Dacă nu sunt profesori de biologie sau medici, eu nu consider că au competențe pentru predarea acestei discipline”.

„Susțin să fie o disciplină obligatorie Educație pentru viață. Discipline obligatorii se predau de către profesori. Pot fi acceptați și medicii care au competență în acest domeniu. Cei care n-au competențe pot să aibă bunăvoință, rămân în afara școlii. Pe viitor, multe dintre joburi vor fi redefinite. Îmi este greu să îmi imaginez că vor putea să dispară joburi precum medic sau profesor, dascăl. Ce va sta în spatele acestor titulaturi este cu totul altceva. Cu siguranță, va sta mai multă tehnologie, iar în spatele titulaturii de profesor va sta un rol mai important de facilitator de învățare”, a mai spus oficialul.

Ministrul Educației a precizat pe scurt ce prevede programa Educației sanitare, disciplină care există în acest moment în școli, dar care este opțională.

„Este drept, este urmată doar de un număr redus de elevi, între 6% și 9% în funcție de an, dar începe foarte soft la clasa a V-a și a VI-a, cu sentimentul de iubire față de cei apropiați și atașament față de familie, definește diferența dintre prietenie și iubire și factorii care influențează deciziile de implicare în relații interpersonale. La clasa a VII-a și a VIII-a începe să devină interesant, ceasul organismului feminin sau masculin, comportament sexual responsabil, atitudini față de debutul vieții sexuale, mituri legate de sexualizare, comportament sexual, relații comportamentale față de manifestările anatomo-fiziologice ale pubertății, pentru că este adecvată, adaptată la vârsta elevilor. Se prezintă în clasa a VIII-a infecții cu transmitere sexuală, comportamente cu risc în transmiterea HIV-SIDA, se prezintă planul de viață, familii, relații sociale și se prezintă, iată, ce spuneați, concepția și sarcina, riscurile sarcinii în pubertate și în adolescență”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Mai departe, el a vorbit despre programa de Educație sanitară pentru elevii.

„Dacă îmi permiteți, pentru că e interesant chiar și pentru adulți, pentru un adult ca mine, care n-a avut șansa să facă educație sexuală în școală, la clasa a IX-a și a X-a se face comportament sexual, valori, toleranță, normalitate și devianță, în clasa a X-a, planificare familială, concepție și contracepție, parentalitate, avort, abandon, pruncucidere, consiliere post și pre testare HIV-SIDA, iar la clasa a XII-a se ajunge la disfuncții sexuale la femei și bărbați, diagnoză pre-natală, identitate și orientare sexuală, legislație privitoare la sexualitate”, a mai spus ministrul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`