Aflat în centrul unui scandal de plagiat, din nou, Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației, denunță tentative de blocare a noilor Legi ale Educației și susține că acuzațiile la adresa lui vin din partea unor ”habarniști”. Numai că referirile înțepate ale ministrului sunt la adresa unei jurnaliste care ”și-a făcut temele”, s-a consultat cu specialiștii și, foarte important, a citit legile.
Cea care a făcut noua descoperire privind plagiatul lui Cîmpeanu este tot jurnalista de investigație Emilia Şercan. Într-un articol pentru PressOne, aceasta a arătat că Sorin Cîmpeanu și-a însușit paternitatea creației unui număr de 13 capitole dintr-un curs universitar, trecându-se drept autor al lor. Șercan a mai susținut că numele autorilor originali au fost pur și simplu înlocuite cu numele lui Cîmpeanu în ediția din 2006, în care a descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă.
„Este un un mod de lucru specific, respectat întocmai pentru îndrumătoare de lucrări practice, pentru îndrumătoare de proiect şi pentru caiete de seminare, lucrări fără ISBN”, s-a apărat Cîmpeanu, în fața acuzațiilor.
El şi-a motivat trecerea numelui său pe îndrumător spunând că „să treci nume precum Arhimede nu era cazul, la autori”, informează Agerpres.
Totodată, Cîmpeanu a denunțat tentative de a fi blocate noile Legi ale Educației și a spus despre cei care lansează acuzațiile la adresa lui că sunt „un fel de habarniști”.
„Pe cei care îşi doresc cu orice preţ să blocheze legile Educaţiei îi anunţ că nu vor reuşi să facă acest lucru chiar dacă amestecă un subiect de interes pentru milioane de copii şi tineri cu eventuale acuze la nivel personal. Lucrurile sunt total diferite, iar la nivel personal sunt oameni care nu sunt capabili să diferenţieze un îndrumător de lucrări practice sau un caiet de seminar cu o lucrare ştiinţifică. Un îndrumător de lucrări practice a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor. Un îndrumător de lucrări practice cuprinde monograme, cuprinde legi, cuprinde formule şi scheme de calcul, cuprinde diagrame şi tabele care nu pot fi schimbate şi care nu trebuie să fie schimbate. Cei care lansează aceste acuze sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.
Replica Emiliei Șercan a venit marți seară, într-o intervenție în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.
Jurnalista a invocat în sprijinul afirmațiilor sale Legea drepturilor de autor și Legea privind buna conduită în cercetarea științifică. Totodată, aceasta a mai susținut că în munca ei s-a consultat cu un avocat specializat în proprietate intelectuală și cu prof. dr. Vasile Brânzănescu, o somitate în domeniul matematicii.
„E o lucrare destinată studenților, e un curs universitar. Eu am scris asta în materialul meu. Dar ce să vedeți? Există două legi, că știu că dl Cîmpeanu e un mare fan lege și caupă referiri la prevederi legale imediat ce se întâmplă ceva. Fac și eu același lucru și invoc două legi.
Legea drepturilor de autor. Acolo există clar specificat faptul că această lege protejează inclusiv cursurile universitare. În acest caz, avem de-a face cu un curs universitar. Pe coperta lui scrie ”lucrări practice”, dar în prefața tuturor celor șase ediții pe care eu le-am consultat scrie foarte clar ”acest curs universitar”. Deci e un curs universitar!
Iar Legea drepturilor de autor, Legea 8/1996, categoric face referire inclusiv la cursurile universitare și spune că ele sunt protejate.
Mă refer și la Legea 206/2004, Legea privind buna conduită în cercetarea științifică, unde de asemenea e definit plagiatul. Spune foarte clar ce e plagiatul și se face referire inclusiv la plagiatul de idei. Cu atât mai grav în această chestiune în care avem de-a face cu 13 capitole însușite de dl Cîmpeanu.
E ridicolă modalitatea în care dl Cîmpenau încearcă să se apere și lucrurile pe care le invocă”, a spus Șercan, pentru B1 TV.
Aceasta a vorbit apoi și despre munca sa, mai precis despre experții cu care s-a consultat în realizarea materialului despre plagiatul lui Cîmpeanu.
„Înainte să public maetrialul, am stat de vorbă inclusiv cu matematicieni care au vizat capitolele și le-au analizat. Îl citez pe dl prof Vasile Brânzănescu, care e profesor universitar și cercetător la Institutul de Matematică al Academei Eomânie, fost director al acest institut, o somitate în matematica românească și unul dintre membrii Consiliului general al CNATDCU, deci o persoană care are toată autoritatea academică să exprime un punct de vedere. Și dl profesor spune clar că toate aceste date trebuiau citate. Chiar dacă acele tabele sunt create de altcineva anterior și Legea dreptului de autor le protejează și Legea privind buna conduită în cercetare spune clar ce e plagiat și ce nu și tabelele si calculele sunt si ele incluse în această definiție.
Un avocat specializat în proprietate intelectuală spune clar că autoratul asupra unei opere nu poate fi modificat. Dacă avem ”Mona Lisa”, știm cine e autorul, nu putem spune de mâine că autorul e Cîmpeanu. El poate să devină proprietarul ”Mona Lisei”, poate să vândă drepturile de autor în legătură cu reproducerile, dar nu poate să pretindă că e autorul ”Mona Lisei”.
Așa și aici. Dacă avem niște capitole publicate în serie și asumate de aceiași autori între 1987 și 2000, nu poate veni dl Cîmpeanu după 2006 și să spună că exact aceleași capitole cu exact același conținut nu mai aparțin dlor Pleșa și Ene, ci lui Cîmpeanu”, a explicat jurnalista Emilia Șercan, pentru B1 TV.