Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că pentru domeniul învățământului sunt alocate 4 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Din fericire, alături de bugetul naţional, (…) avem şi această oportunitate a PNRR care trebuie să se constituie într-un suport financiar care să facă diferenţa, care să genereze acea ruptură de ritm din perspectiva schimbărilor pe care le considerăm atât de necesare fiecare dintre noi şi despre care vorbim. (…) Apreciez foarte mult că a existat înţelegere să creştem alocarea de la 1 miliard de euro din total PNRR la ceea ce avem acum şi când spun acum înseamnă acum în aceste minute, ore, zile, pe masa negocierilor cu Comisia Europeană 4 miliarde de euro. De la unu la patru miliarde de euro. Dintre care pot deja să îmi asum această afirmaţie – cele 3,6 miliarde vor rămâne sub tutela România Educată„, a declarat ministrul Educației, miercuri, potrivit Agerpres.
Sorin Cîmpeanu a fost prezent la Conferința Naţională „Învăţământul superior din România, competitiv în noul Spaţiu European al Educaţiei”. În acest context, oficialul guvernamental a vorbit despre nevoia de digitalizare în învățământul superior.
„Va trebui să vedem împreună cum reuşim să utilizăm mai eficient aceste resurse care, spre exemplu, trebuie să susţină universităţile în a susţine studenţii pentru pregătirea în vederea meseriilor emergente. Trebuie să susţină universităţile pentru partea aceasta, acest concept de digitalizare, dar care în practică se pune mult mai greu decât poate părea la prima vedere”, a mai declarat Cîmpeanu.
Planul Național de Redresare și Reziliență a fostprezentat, miercuri, în plenul reunit la Senatului și Camerei Deputaților de premierul Florin Cîțu.
PNRR este construit pe șase piloni. Este vorba despre tranziţia spre o economie verde, transformarea digitală, creşterea economică inteligentă, sustenabilă şi incluzivă, coeziunea socială şi teritorială, sănătate şi rezilienţă instituţională și copii, tineri, educaţie şi competenţe.
România are alocate prin PNRR peste 29 de miliarde de euro iar primii bani ar putea ajunge în țara noastră în toamna acestui an.