Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat joi, la finalul ședinței de Guvern, că școlile cu gradul cel mai ridicat de abandon școlar vor primi finanțare pentru a combate acest fenomen. Ajutorul e de 543 milioane de euro, bani europeni nerambursabili din PNRR.
Ministrul Educației a început prin a spune că România nu și-a atins ținta privind reducerea abandonului școlar. În 2020, rata a fost de 15,6%, deși ne-am asumat un prag maxim de 11,3%. Mai mult, fenomenul chiar se accentuează din cauza pandemiei de coronavirus.
„Din acest motiv, Hotărârea de Guvern de astăzi va beneficia de 543 milioane de euro. E o componentă nerambursabilă, foarte importantă, și va trebui să fie implementată cât mai curând. (…)
Am trimis și lista celor 3.235 școli cu cel mai mare risc de abandon școlar. Din acestea, vom selecta cel puțin 2.500 care se află cu gradul cel mai ridicat. Minim 750 vor trebui să primească deja finanțare. Sunt școli cu număr redus de elevi, din mediu rural”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Până în luna martie, cele 750 de şcoli vor demara un program care asigură granturi de până la 200.000 de euro pentru fiecare.
Acesta a precizat apoi că în mediul rural rata de abandon școlar e de 26%. Prin urmare, trei sferturi din școlile care vor beneficia de acest program sunt din mediul rural.
La debutul ședinței de Guvern de azi, premierul Nicolae Ciucă declarase că vor aproba un program, țintă în PNRR, prin care 2.500 de unităţi de învăţământ vor primi finanțare pentru a preveni abandonul școlar.
„2.500 de unităţi de învăţământ vor beneficia de finanţare pentru a preveni părăsirea timpurie a şcolii, mai ales de către copiii din familii vulnerabile.
E o măsură care va schimba radical viitorul multor copii şi le va asigura şansa la o viaţă bună”, a spus atunci șeful Guvernului.