Sondaj: România, țara cu cea mai mare intenție de vot în rândul tinerilor la alegerile europarlamentare. Tot tinerii din România sunt pe primul loc în UE și la implicare civică

Sondaj: România, țara cu cea mai mare intenție de vot în rândul tinerilor la alegerile europarlamentare. Tot tinerii din România sunt pe primul loc în UE și la implicare civică
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România este țara în care a fost înregistrată cea mai mare intenție de vot pentru alegerile europarlamentare, arată un sondaj prezentat de Comisia Europeană. În țara noastră, 78% dintre respondenții cu vârste între 15 și 30 de ani spun că vor merge să voteze la scrutinul din 9 iunie.

64% dintre tinerii europeni intenționează să voteze la alegerile europarlamentare

Mai bine de 6 din 10 dintre cetățenii europeni tineri și-au exprimat intenția de a vota la alegerile europarlamentare din 9 iunie, în timp ce 13% au indicat că nu vor vota chiar dacă sunt eligibili.

Restul respondenților se împart în mai multe categorii: cei neeligibili (8%), cei care sunt nesiguri cu privire la eligibilitatea lor sau cu privire la intenția de vot (9%) și cei care au preferat să nu răspundă (5%).

România este urmată în top de Portugalia (77%). Ponderi ceva mai mici au fost înregistrate în țări ca Malta (47%), Letonia (46%) și Luxemburg (41%).

În Bulgaria, Letonia, Luxemburg, Malta și Țările de Jos, peste 1 din 5 respondenți au spus că nu vor vota, cu toate că sunt eligibili (între 21% și 31%).

Tinerii din România, pe primul loc în UE la implicare civică

În jur de 1 din 2 (49%) europeni tineri susțin că au făcut demersuri pentru a schimba societatea, cum ar fi să semneze o petiție, să participe la o manifestație sau să transmită o scrisoare către un politician, în ultimul an.

În nouă state UE, cel puțin 50% dintre tineri spun că au întreprins acțiuni pentru a schimba societatea în ultimul an.

România este țara care stă cel mai bine și din acest punct de vedere, cu o pondere de 57% dintre respondenți. Cele mai mici niveluri au fost înregistrate în Cipru (31%), Luxemburg (33%) și Suedia (34%).

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Sfaturi pentru această perioadă – Să ne facem utili celorlalți și să dăm ascultare vocii noastre interioare (VIDEO)
23:32 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Traversăm o perioadă portal. Trebuie să începem de la zero într-un domeniu în care nu am funcționat la adevăratul nostru potențial (VIDEO)
22:57 - Tudor Giurgiu vrea să realizeze un film despre Nadia Comăneci pentru 2026, la 50 de ani de la Olimpiada din Montreal: „Am vorbit cu ea şi e foarte încântată”
22:25 - Cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi Ilfov. Recomandările autorităților dacă te prinde furtuna pe stradă
21:53 - Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: „Vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”
21:16 - Cozi imense la moaștele Sfintei Parascheva, deși pelerinajul începe peste 10 zile: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! M-am întors să îi mulțumesc pentru tot!”
20:38 - Vine „un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, arată un document intern al Poliției Române. Angajaților li se cere să scoată calculatoarele din priză
20:11 - Mamă şi fiu, cercetaţi pentru tentativă de omor după ce au bătut crunt un bărbat. Victima strângea PET-uri și a fost lovită pentru că umbla în tomberoane
19:40 - Lasconi (USR): Să nu ne lăsăm păcăliți de „cearta” dintre PSD și PNL. Ciucă și Ciolacu dansează în continuare pe muzica lui Iohannis
19:18 - Constanța: Polițist beat, implicat într-un accident. O tânără și un copil de 2 ani au ajuns la spital