Românii sunt decişi să meargă în număr mai mare la vot în acest an, iar cei mai mulţi vor vota cu Victor Ponta, arată datele unui sondaj realizat de INSCOP Research, realizat la comanda ziarului Adevărul.
La întrebarea legată de prezenţa la vot în Turul 2, respondenţii au declarat că vor veni la vot în cazul în care candidatul preferat în primul tur nu reuşeşte să se califice.
41,1% dintre români ar vota cu Victor Ponta, 28,8% cu Klaus Iohannis, 8,1% cu Elena Udrea, potrivit sondajului.
Datele cercetării mai arată că 6,7% ar vota cu Călin Popescu Tăriceanu, 3,5% cu Monica Macovei, 3,2% cu Corneliu Vadim Tudor. Dan Diaconescu ar obţine 3% din voturile românilor, la fel şi Kelemen Hunor, Ioan Ghişe, 2,1% şi Szilagyi Zolt 0,5%.
Cea mai spectaculoasă creştere a fost înregistrată în cazul celor care declară că se vor prezenta în mod sigur la vot, 55,7%, faţă de 48,6% care declarau acest lucru în urmă cu două luni.
Astfel, a scăzut şi ponderea celor care spun că, probabil, nu se vor prezenta la vot, 3,8%, comparativ cu 7,4% în iulie.
Însă 6,3% declară că sigur nu se vor prezenta la vot.
„Datele privind intenţia de vot sunt primele care se apropie de condiţiile reale ale competiţiei prezidenţiale cu majoritatea candidaţilor anunţaţi efectiv şi prin raportare la electoratul care îşi manifestă o intenţie clară de a vota. Prin urmare, comparaţia acestor date cu rezultatele sondajelor INSCOP anterioare este mai puţin relevantă având în vedere că în iulie, de exemplu, măsuram o listă de candidaţi mult diferită şi ne aflam într-o perioadă mai îndepărtată de momentul alegerilor, deci prea puţin influenţată de atmosfera electorală”, a declarat directorul INSCOP, Remus Ștefureac, potrivit adevarul.ro.
La întrebarea cu privire la prezenţa la vot în Turul 2, adresată doar celor care au spus că votează în primul tur cu altcineva decât Victor Ponta şi Klaus Iohannis, 75,8% dintre respondenţi au spus că vor veni la vot în turul 2 în cazul în care candidatul preferat nu reușește să se califice în primul tur.
Datele cercetării au fost culese în perioada 30 august – 4 septembrie 2014, pe un eșantion de 1058 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%