Sondaj IMAS: PNL rămâne pe primul loc în intențiile de vot. PSD, ALDE și UDMR scad în preferințe

Publicat: 30 06. 2020, 13:42
Foto: rnews.ro

PNL continuă să conducă în ierarhia formațiunilor politice din România, ajungând, în iunie, la 33% din intențiile de vot. Urmează PSD cu 21,9%, o scădere față de luna precedentă. Au mai scăzut în preferințele electoratului ALDE și UDMR, în timp ce Pro România staționează. USR, PLUS și PMP întregistrează creșteri în intențiile de vot, arată barometrul lunar realizat de IMAS, la comanda Europa FM.

IMAS: PNL, primul în intențiile de vot ale românilor. PSD, a treia lună în scădere

Barometrul IMAS arată că Partidul Național Liberal a ajuns, în iunie, la 33% din intențiile de vot, față de 32,6%, cât avea în luna mai.

Pe locul doi se află Partidul Social Democrat care, însă, înregistrează o scădere în preferințele electoratului pentru a treia lună la rând. PSD ar fi votat acum de doar 21,9% dintre români. Procentul în mai era de 23%.

ALDE și UDMR nu fac pragul electoral la acest moment. Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a scăzut cu 0,5%, până la 3,7%, iar Uniunea condusă de Kelemen Hunor a pierdut 1,7%, ajungând în luna iunie la 3,4%.

Pro România, formațiunea lui Victor Ponta, a rămas cu 11,2% din intențiile de vot, cât avea și luna trecută.

Uniunea Salvați România a crescut de la 11,6% la 12,3%, iar PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș, a crescut cu 0,7% în intențiile de vot, ajungând la 5,8%.

Partidul Mișcarea Populară a crescut cu un punct procentual, ajungând la 4,7%.

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM, în perioada 5 – 27 iunie, pe un eșantion de 1010 persoane. Marja de eroare este de 3,1%.

PNL crește la Guvernare, PSD scade în Opoziție

PNL crește în intențiile de vot în condițiile în care formează un Guvern monocolor și gestionează răspunsul țării la epidemia de coronavirus și la criza economică generată de aceasta. În schimb, PSD scade în sondaje, deși este în Opoziție.

Luni seară, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că a patra etapă de relaxare a restricțiilor, programată de la 1 iulie, va fi amânată deoarece a crescut numărul de noi cazuri de COVID-19: „O parte dintre concetățenii noștri nu au respectat aceste reguli impuse și am văzut o creștere a transmiterii comunitare, dincolo de focarele din spitale”.

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a pus, însă, această amânare pe seama incapacității Guvernului PNL de a gestiona epidemia: „Nu mai certaţi românii, aţi fost şi sunteţi anti-modele! Guvernul, în frunte cu ministrul Tătaru, dă vina exclusiv pe oamenii simpli fiindcă nu mai respectă distanţarea socială. Uită însă voit ce comportament public scandalos au arătat liderii PNL de o lună încoace”.

„Dacă nu se ascundeau în spatele declarațiilor politice, jumătate din membrii PSD erau astăzi în pușcărie pentru că au afectat economia și au panicat populația”, a susținut, la rândul său, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că, miercuri, guvernanții vor prezenta programul de relansare economică, alături de președintele Klaus Iohannis. Acesta ar urma să includă mai multe tipuri de granturi. Bună parte din bani ar urma să fie decontați din fondurile europene.

Marți, prim-ministrul a mai susținut că România poate deconta de la Uniunea Europeană cheltuieli de 350 de milioane de euro pentru măsurile luate în lupta cu epidemia de coronavirus și alte 300 de milioane de euro pentru măsurile de sprijin, precum șomajul tehnic, implementate în timpul stărilor de urgență și de alertă.

Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns, marți, la 26.970 de infectări și 1.651 decese. 388 noi cazuri de îmbolnăvire au fost înregistrate numai în ultimele 24 de ore.