Sondaj CURS în Capitală: Cum ar vota bucureștenii la alegeri și ce părere au despre primarii lor / Traficul, considerat în continuare principala problemă

Publicat: 01 05. 2023, 11:26
Foto: curs.ro

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile locale, 29% dintre bucureșteni ar vota cu PSD, 17% cu USR și tot 17% cu PNL, arată un sondaj CURS realizat la nivelul Capitalei. 39% dintre respondenți au spus că au o părere bună sau foarte bună despre activitatea primarului general Nicușor Dan.

Sondaj CURS în Capitală: Ce cred bucureștenii despre partide și primarii lor

Sondajul arată că 29% dintre bucureșteni ar vota cu PSD, 17% cu USR, 17% cu PNL, 15% cu AUR și 5% cu PMP.

Foto: curs.ro

Dintre cei chestionați, 46% consideră că activitatea primarului general este proastă, 11% că e foarte proastă, 30% că e bună, iar 9% că e foarte bună.

În cazul primarilor de sector, 40% consideră că primarul sectorului în care locuiesc are o activitate bună, 16% – foarte bună, 35% – proastă, iar 5% – foarte proastă.

Principalele probleme ale Bucureștiului sunt, în viziunea respondenților: traficul (28%), problemele legate de încălzire şi apă caldă (21%) și poluarea (11%).

Foto: curs.ro

Sondajul a fost realizat în perioada 19 – 28 aprilie, pe un eşantion probabilist, multistadial, stratificat, de 1.012 respondenţi, votanţi de 18 ani şi peste, rezidenţi în Bucureşti. Datele au fost culese faţă în faţă, la domiciliul respodenţilor. Marja maximă de eroare este de 3,1%.

Se prefigurează o nouă confruntare Nicușor Dan – Gabriela Firea la Primăria Generală

39% dintre respondenți au spus că au o părere bună sau foarte bună despre activitatea lui Nicușor Dan și asta chiar în condițiile gravelor probleme, nerezolvate de mulți ani, pe care a trebuit să le gestioneze, dar și a criticilor tot mai dure venite chiar din partea PNL-iștilor, cei care l-au susținut în campania anterioară și care-i asigură încă voturile în Consiliul General.

USR și PMP au poziții favorabile lui Nicușor Dan, dar liberalii dau semne că nu-l vor mai susține și la alegerile de anul viitor. O spargere a polului de Dreapta în Capitală ar ajuta-o pe Gabriela Firea (PSD), care încă de anul trecut și-a manifestat dorința de a candida pentru un nou mandat. Ea este susținută de partid în acest sens.

De altfel, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a avertizat public PNL-ul că ar trebui să decidă cu cine se aliază, căci nu e normal ca la nivelul Guvernului să aibă coaliție cu PSD, iar în teritoriu alianțe cu USR.

Avertismentul public al lui Ciolacu a căpătat o greutate chiar mai mare după aparția zvonurilor că PSD și PNL discută despre comasarea alegerilor locale și parlamentare de anul viitor și chiar despre o candidatură în tandem.

Lideri liberali au dat încă de anul trecut semnalul că nu mai vor să-l susțină pe Nicușor Dan.

„Mi se pare destul de comic să văd că actualul primar general își pune problema unui al doilea mandat”, a declarat Cristian Bușoi, vicepreședinte al PNL.

Iar Ciprian Ciucu, până de curând chiar președintele PNL București, a explicat public de ce încă-l mai susțin pe Nicușor Dan: „Opinia mea este că, dacă i-am retrage sprijinul politic lui Nicuşor Dan în acest moment, ar fi o greşeală, pentru că l-am transforma într-o victimă competentă, ca la Sectorul 1”.