Sondaj: Cine ar câștiga dacă în finala prezidențială ar ajunge Ciucă și Ciolacu / Alte scenarii analizate
Marcel Ciolacu, liderul PSD și candidatul partidului la prezidențiale, e primul în intențiile de vot, potrivit unui sondaj CIRA realizat la comanda EVZ. Acesta e urmat de Nicolae Ciucă (PNL), George Simion (AUR) și Elena Lasconi (USR). Sondajul include și variante pentru turul al doilea al prezidențialelor.
Ce arată sondajul CIRA privind prezidențialele
Astfel, Marcel Ciolacu (PSD) e în fruntea preferințelor electoratului, cu 29%. El e urmat de Nicolae Ciucă (PNL) – 19%, George Simion (AUR) – 17%, Elena Lasconi (USR) – 16%, Mircea Geoană (independent) – 9%, Cristian Diaconescu (independent) – 5%.
Kelemen Hunor (UDMR), Ludovic Orban (FD și PMP) și Călin Georgescu (independent) au câte un procent. Ceilalți candidați măsurați în sondaj adună la un loc 2%.
Scenarii privind turul al doilea al prezidențialelor
Sondajul include și mai multe variante pentru turul al doilea.
Astfel, dacă în finala prezidențială ar ajunge Ciucă și Ciolacu, procentele ar fi de 33% pentru primul și 34% pentru al doilea.
Dacă ar ajunge Ciolacu și Simion, ar câștiga liderul PSD cu 39% în fața reprezentantului AUR, care ar obține 22%.
Dacă în turul 2 ar ajunge Ciucă și Simion, ar câștiga primul cu 42%. Liderul AUR ar obține 24%.
În scenariul cu Ciucă și Lasconi, ar câștiga primul cu 36%. Lasconi ar obține 28%.
Iar o finală Ciolacu – Lasconi ar fi câștigată de liderul PSD cu 35%. Președinta USR ar obține 33%.
În varianta cu Ciolacu și Geoană, primul ar câștiga cu 35%. Geoană ar obține 30%.
Iar o finală prezidențială Ciucă – Geoană ar fi câștgată de primul cu 34%. Al doilea ar obține 32%.
Sondajul a fost realizat de CIRA și coordonat de sociologul Vladimir Ionaș, la comanda EVZ. Acesta a fost făcut între 1 și 6 noiembrie. 1.150 de persoane adulte au răspuns prin interviuri directe, față în față, la domiciliul lor. Marja de eroare e de ±3% la un nivel de încredere de 95%.
„Este important de menționat că, din cauza rotunjirii valorilor, suma procentelor poate prezenta în unele cazuri o mică variație, de până la ±1% față de totalul de 100%”, precizează EVZ.