Președintele Klaus Iohannis se bucură de o cotă de încredere de 43%, la alegerile locale, PNL ar obține peste 30% dintre mandatele de primar, iar la scrutinul parlamentar liberalii ar avea un scor cu 10% mai mare față de cel al PSD, principalii adversari politici, potrivit datelor unui sondaj de opinie publicat de BCS.
Astfel, în ceea ce privește încrederea în politicieni, președintele Klaus Iohannis are o cotă de 43%, fostul președinte Traian Băsescu – 29%, preeșdintele PLUS, Dacian Cioloș – 27%, primarul Capitalei, Gabriela Firea – 26%, premierul Ludovic Orban – 24%, președintele Pro România, Victor Ponta – 23%, liderul ALDE, liderul USR, Dan Barna – 22%, Călin Popescu Tăriceanu – 17%, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu – 16%, candidatul independent la Primăria Capitalei, Nicușor Dan – 16%.
În privința intenției de vot la alegerile parlamentare, PNL conduce în preferințele alegătorilor, cu zece procente mai mult decât PSD.
Astfel, la întrebarea „La alegerile parlamentare, cu ce partid intenționați să votați?”, 33% dintre cei chestionați au ales PNL, 22,5% – PSD, 22% – USR-PLUS, 6,5% – PMP, 5,3% – UDMR, 5,1% – Pro România, 1,4% – ALDE.
De remarcat că PMP, UDMR și Pro România ar trece de pragul electoral de 5%, în timp ce ALDE nu ar reuși să obțină vreun loc în Parlament.
Și în ceea ce privește alegerile locale, cei mai mulți dintre cei intervievați au declarat că ar vota cu un candidat liberal. Astfel, la întrebarea ”La alegerile locale cu candidatul cărui partid intenționați să votați pentru funcția de primar?”, respondenții și-au exprimat opțiunile după cum urmează: PNL – 32,7%, PSD – 25,3%, USR-PLUS – 19,8%, UDMR – 5,9%, PMP – 5,3%, Pro România – 5,2%, ALDE – 1,7%.
Amintim, în acest context, că președintele Klaus Iohannis a declarat, într-o conferință de presă, de la finalul lunii aprilie, că, în contextul epidemiei de coronavirus este prematur să se vorbească despre date certe la care ar putea avea loc alegerile locale și cele parlamentare.Șeful statului a spus că cel mai important criteriu pentru organizarea viitoarelor alegeri este evoluția epidemiei.
Cercetarea cuprinde și întrebări referitoare la proiectele politice ale partidelor. Astfel, în ceea ce privește relația cu Republica Moldova, 19% dintre cei chestionați consideră că PSD are cel mai bun proiect politic, în timp de 18% aleg PNL-ul. În privința proiectelor referitoare la securitate și serviciile secrete 25% dintre respondenți au ales PNL, iar 16% – PSD. Când vine vorba despre relația statului cu bisericile și cultele, 30% dintre cei care au participat la sondaj au susținut că PSD are cele mai bune proiecte, iar 19% au optat pentru PNL. Pe de altă parte, cu 21% liberalii ar avea cele mai bune proiecte legate de promovarea valorilor culturii române, în opinia celor chestionați, față de cei de la PSD, care au obținut 18%.
Totodată, respondenții au considerat că PNL are cele mai bune proiecte și atunci când vine vorba despre dezvoltare economică (PNL -25%, PSD – 18%), educație (PNL – 23%, PSD – 20%), sănătate (PNL – 25%, PSD 19%) și politică externă (PNL – 25%, PSD – 17%).
La întrebarea ”Care este opinia dumneavostră față de politica următoarelor state/organizații”, au fost obținute următoarele răspunsuri: atitudine favorabilă față de China – 43%, atitudine favorabilă față de Rusia – 44%, atitudine favorabilă față de NATO – 64%, atitudine favorabilă față de Germania – 72%, atitudine favorabilă față de Uniunea Europeană – 70%.
Sondajul a fost efectuat în perioada 1-7 mai 2020 pe un eșantion național de 1.545 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României. Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-2,7% la un interval de încredere de 95%.