Un proiect de Ordonanță de Urgență, care urmează să fie pus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri, prevede înființarea de noi companii de stat. Inițiatorii argumentează că în prezent nu există dispoziții legale care să permită tuturor ministerelor, atunci când situația o impune, să înființeze societăți. Ei mai invocă „evenimentele extraordinare” din ultima perioadă, de la pandemie și război la reformele asumate de România prin PNRR.
Proiectul de OUG a fost inițiat de Sorin Grindeanu (PSD), ministrul Transporturilor, și de Florin Spătaru (PSD), ministrul Economiei, și avizat de Adrian Câciu (PSD), ministrul de Finanțe, Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, și Cătălin Predoiu (PNL), ministrul Justiției.
„Guvernul va putea înfiinţa, în condiţiile legii, în numele statului, societăţi cu capital de stat, în România şi în străinătate, la propunerea ministerelor de resort” care vor putea participa la majorarea capitalului social al societăţilor, se arată în documentul citat de G4Media.
„Înființarea de companii de stat de către ministerele de resort poate duce la îndeplinirea obiectivelor în sectoarele specifice, precum energia, transporturile, infrastructura sau serviciile publice, și asigura dezvoltarea durabilă a sectorului lor de activitate (…) Înființarea unor companii de către ministerele competente ar putea accelera procesul, în contextul în care depășirea termenelor ar putea genera pierderea de către România a fondurilor europene prevăzute. Aceste companii ar putea să investească în proiectele și programele specifice, cum sunt cele ce țin de creșterea competitivității economice, modernizarea infrastructurii, ameliorarea serviciilor publice, dezvoltarea energiei regenerabile, contribuind astfel la realizarea obiectivelor din PNRR. Companiile de stat ar putea gestiona proiectele și programele finanțate prin intermediul PNRR, asigurând o implementare eficientă a acestor obiective”, mai susțin inițiatorii.
Aceștia au invocat și războiul din Ucraina: „Statul român trebuie să aibă asigurate în orice moment condițiile pentru a deservi interesele strategice și geopolitice în domeniile afectate de situațiile extraordinare ce ar putea interveni (situația epidemiologică/pandemie, război, criză energetică, alimentară), inclusiv deținerea de companii apte să execute necondiționat serviciile necesare combaterii efectelor situațiilor antemenționate”.
Inițiativa vine în contextul în care oricum numărul de bugetari a ajuns la un nivel record și apar tot mai multe informații despre cum guvernanții folosesc companiile de stat pentru a le găsi funcții și posturi bine plătite apropiaților lor.
De exemplu, în contextul accidentului de muncă de la Cariera Jilț, soldat cu trei morți, liderul de sindicat Manu Tomescu declara, pentru B1 TV: „Puterea politică pur și simplu este nepăsătoare în ceea ce privește starea de fapt a acestei companii (Complexul Energetic Oltenia), situația în care muncesc salariații din subunitățile de producție ale acestei companii, și nu face altceva decât să își împartă sinecurile din această companie, mai exact, să își împartă posturile de membri în Consiliul de Supraveghere. Cred că șase din șapte (membri, n.r.) sunt numiți politic”.
Tot recent, deputatul Claudiu Năsui, vicepreședinte USR și fost ministru al Economiei, a acuzat Guvernul PNL – PSD – UDMR că înființează Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior – încă o „agenție inutilă, dar bănoasă”, care va avea „250 de posturi, 76 de pensii speciale, o mașină la doi angajați”.
„În plină criză, avem cel mai umflat guvern, peste dublul demnitarilor primului guvern USL doar în ministere. Am atins un nou record de 1.280.000 de angajați la stat. Și tot înființează posturi și sinecuri. Cine plătește pentru toate aceste sinecuri? Nu ei. Ei doar încasează. Nota de plată ajunge la contribuabilii români, prin taxele pe care le-au crescut și prin inflația istorică”, a mai acuzat Claudiu Năsui.