Sociologul Marius Pieleanu, despre scenariul anticipatelor: Creează disconfort major unora dintre parlamentari / PSD și PNL ar bloca ascensiunea constantă a partidului AUR (VIDEO)

Sociologul Marius Pieleanu, despre scenariul anticipatelor: Creează disconfort major unora dintre parlamentari / PSD și PNL ar bloca ascensiunea constantă a partidului AUR (VIDEO)
Foto: Facebook @ Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Alegerile anticipate ar crea un disconfort major pentru unii dintre parlamentari, mai ales pentru cei care consideră că nu vor mai obține încă un mandat, a declarat sociologul Marius Pieleanu, luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

Sociologul Marius Pieleanu, pe B1 TV, despre scenariul alegerilor anticipate

Întrebat despre această variantă, sociologul a declarat: „Constituțional sunt greu de făcut, dar nu imposibil. Alegerile anticipate au avantajul și dezavantajul lor. Au avantajul că mai degrevează din programul extrem de încărcat al anului viitor, politic vorbind, și au dezavantajul că, sigur, creează multe dificultăți, inclusiv de acceptare a actualilor parlamentari PNL și PSD, cu precădere, în a-și scurta cu un an mandatul. Este în mod evident un argument care, chiar dacă nu pare la prima vedere serios, creează disconfort major unora dintre parlamentari, mai ales dintre aceia care cred că nu vor mai prinde un mandat pe locuri eligibile”.

„În al doilea rând, sau poate că în primul rând, sigur că dumneavoastră o să spuneți că acesta este un argument cu caracter formal, dar nu e – timpul acordat de cetățean pentru a merge la urne. Dacă le avem pe toate anul viitor, nu uitați că îi vom chema pe alegători de cinci ori, nu de patru ori, că avem și turul 2 prezidențiale, e puțin probabil ca cineva să întrunească condițiile pentru a ieși Președinte dintr-un singur tur”, a adăugat Marius Pieleanu.

„Cele două partide PSD și PNL, partide, aș spune eu, relativ responsabile de-a lungul istoriei lor, unii cu o istorie uriașă ca timp și ca realizări, alții cu o istorie relativ recentă, ar bloca ascensiunea constantă a partidului AUR. Adică avem toate motivele să credem că primele alegeri, cele europarlamentare, vor situa AUR cu un scor de peste 20%, pe o poziție, dacă nu locul 2, cu siguranță locul 3”, a continuat el.

Întrebat dacă anticipatele ar frâna ascensiunea AUR, Marius Pieleanu a explicat: „Nu, anticipatele ar acorda un anumit tip de guvernare stabilă pentru următorii patru ani în România, că în mod evident acordulor celor două partide în a organiza alegeri anticipate va aduce cu sine și un acord politic de guvernare a României pe următorii patru ani. Sunt șanse reale ca în urma alegerilor anticipate actuala coaliție să își construiască o majoritate constituțională, nu numai simplă, cum este acum, sau relativ simplă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)