Alegerile anticipate ar crea un disconfort major pentru unii dintre parlamentari, mai ales pentru cei care consideră că nu vor mai obține încă un mandat, a declarat sociologul Marius Pieleanu, luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
Întrebat despre această variantă, sociologul a declarat: „Constituțional sunt greu de făcut, dar nu imposibil. Alegerile anticipate au avantajul și dezavantajul lor. Au avantajul că mai degrevează din programul extrem de încărcat al anului viitor, politic vorbind, și au dezavantajul că, sigur, creează multe dificultăți, inclusiv de acceptare a actualilor parlamentari PNL și PSD, cu precădere, în a-și scurta cu un an mandatul. Este în mod evident un argument care, chiar dacă nu pare la prima vedere serios, creează disconfort major unora dintre parlamentari, mai ales dintre aceia care cred că nu vor mai prinde un mandat pe locuri eligibile”.
„În al doilea rând, sau poate că în primul rând, sigur că dumneavoastră o să spuneți că acesta este un argument cu caracter formal, dar nu e – timpul acordat de cetățean pentru a merge la urne. Dacă le avem pe toate anul viitor, nu uitați că îi vom chema pe alegători de cinci ori, nu de patru ori, că avem și turul 2 prezidențiale, e puțin probabil ca cineva să întrunească condițiile pentru a ieși Președinte dintr-un singur tur”, a adăugat Marius Pieleanu.
„Cele două partide PSD și PNL, partide, aș spune eu, relativ responsabile de-a lungul istoriei lor, unii cu o istorie uriașă ca timp și ca realizări, alții cu o istorie relativ recentă, ar bloca ascensiunea constantă a partidului AUR. Adică avem toate motivele să credem că primele alegeri, cele europarlamentare, vor situa AUR cu un scor de peste 20%, pe o poziție, dacă nu locul 2, cu siguranță locul 3”, a continuat el.
Întrebat dacă anticipatele ar frâna ascensiunea AUR, Marius Pieleanu a explicat: „Nu, anticipatele ar acorda un anumit tip de guvernare stabilă pentru următorii patru ani în România, că în mod evident acordulor celor două partide în a organiza alegeri anticipate va aduce cu sine și un acord politic de guvernare a României pe următorii patru ani. Sunt șanse reale ca în urma alegerilor anticipate actuala coaliție să își construiască o majoritate constituțională, nu numai simplă, cum este acum, sau relativ simplă”.