Sociologul Marius Pieleanu a precizat într-o intervenție pentru emisiunea News Pass că în coaliție s-ar fi ajuns la un acord privind comasarea alegerilor locale cu turul 1 al prezidențialelor :
„Discuțiile din acest punct de vedere sunt într-o ordine incipientă. Din câte știu eu, la întâlnirea din coaliție, prima din acest an, s-a discutat despre oportunitatea cuplării alegerilor locale cu turul 1 al prezidențialelor și despre disponibilitatea celor două partide de a agreea acest proiect comun, lucru care s-a și întâmplat din câte știu. Ambele partide au fost extrem de pozitive la această idee. Rămâne să vedem pentru că există un calendar foarte strâns din punct de vedere juridic și constituțional, rămâne să vedem dacă la începerea sesiunii, la 1 februarie, în prima sau a doua săptămână proiectul de lege care deja a fost depus de către UDMR va fi dezbătut în cele două camere și în mod evident după acest lucru doar în pixul prim-ministrului va rămâne această decizie pentru că trebuie o hotărâre de Guvern prin care să se modifice calendarul alegerilor. Lucru cel mai important pentru cele două partide și din punctul meu de vedere surprinzător este că de data aceasta PSD nu și-a manifestat reținerea, a fost o disponibilitate explicit formulată între managementul de vârf ale celor două partide”.
Marius Pieleanu a precizat că rezultatul alegerilor europarlamentare ar putea da peste cap planurile celor două partide:
„Este o surpriză pentru că PSD este partidul cel mare. Este elefantul politicii românești de 34 de ani, în sensul pozitiv. Atunci un elefant nu se încurcă, nu prea vede decât de la nivelul său. De data aceasta, se pare că au fost mai înțelepți decât în ultima perioadă pe această problemă și au acceptat un posibil dialog. Sunt foarte multe lucruri ce pot încurca situația asta, fiindcă în mod fundamental rezultatele alegerilor europarlamentare vor defini dinamica și trendul următoarelor tipuri de alegeri. Într-o posibilitate în care polul suveranist va obține însumat un scot foarte mare cu 3 în față, atunci mai toate partidele o să trebuiască să își ia măsuri foarte drastice de revizuire a politicii față de oameni și de politică publică. Dacă trendul va da rezultatul acesta, atunci naționaliștii de la AUR, neocumuniști prin comportament, ar putea mătura. Pentru democrație este foarte periculos lucrul acesta”.
Sociologul Marius Pieleanu nu exclude ca PNL să se alăture polului de dreapta:
„PNL, în mod paradoxal, este situat mai bine din perspectiva oportunităților decât PSD. PNL are opțiunea logică și rațională din perspectivă doctrinară de a se alătura forței dreptei, care este relativ proaspăt constituită din USR și celelalte partide. USR este pilonul acestei discuții. În mod evident, forța dreptei cu PNL va fi o alianță de partide care se duce peste 30% și prima șansă de a oferi președintele acestei țări. Toată discuția se poartă în jurul numelui președintelui și ce partid va livra acest președinte. Poate anul viitor, când ne vom așeza pe un proeict de 4 ani ca legislativ, modificăm Constituția și dăm președintelui ceea ce el are, cea mai mare putere în țară șic ea mai mare capacitate de decizie. Poate modelul franțuzesc nu ar fi rău”.